Fiat 500 TwinAir: Στυλ, επιδόσεις και οικονομία

Από την πρώτη στιγμή που το είδαμε, μας άρεσε. Όσες φορές μας έχει δοθεί η ευκαιρία να το οδηγήσουμε, το έχουμε απολαύσει ιδιαίτερα και όποτε έρχεται η ώρα να το αποχωριστούμε, σκεφτόμαστε τι άλλο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει μαζί του

  • -
  • -
Ισχύς85 PS
Ροπή145 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,0 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,1 lt/100km
Εκπομπές CO295 gr/km
Euro NCAP
Περί οικονομίας
Το καλύτερο αποτέλεσμα που πετύχαμε ήταν το εικονιζόμενο 6,1 lt/100 km που αφορούσε μια απόσταση λίγο πάνω από 200 χιλιόμετρα. Σε διαρκές mood οικονομικής οδήγησης ενδεχομένως η κατανάλωση να μπορεί να συμπιεστεί κι άλλο. Κάτι που δεν καταφέραμε να κάνουμε στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια συναγωνίζεται σε καφρίλα και φρενίτιδα αυτό του κέντρου του Παρισίου. Χώρια που "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει". Όσο καλή διάθεση αν έχει κάποιος από την ομάδα του GOCAR για να κατεβάσει τη μέση κατανάλωση, ένα "στραβοπάτημα" κάποιου άλλου, στέλνει την προσπάθεια στις καλένδες. Οικονομική οδήγηση σημαίνει να ξεκινάς από το φανάρι ήπια, να επιταχύνεις αργά και σταθερά και να εκμεταλλεύεσαι την προθημία του μοτέρ στις πολύ χαμηλές στροφές, αλλάζοντας ταχύτητες κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. Όπως σου προτείνει άλλωστε και το ECO πρόγραμμα του κινητήρα. Η μέγιστη ταχύτητα κίνησης πρέπει να περιορίζεται σε διψήφιο νούμερο και ο προγραμματισμός στις κινήσεις του οδηγού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Χωρίς καμία περιστροφή, το 500 είναι ότι καλύτερο έχει γίνει σε επίπεδο αναβίωσης. Το λέμε και θα το λέμε σε κάθε ευκαιρία. Το μικρό ρετρό της Fiat είναι τόσο ωραίο συνολικά και όχι απλά όμορφο, που κατά γενική ομολογία, όλοι εδώ στο gocar.gr θα θέλαμε να το έχουμε στο γκαράζ μας. Η άρτια αισθητική που σου φτιάχνει τη μέρα –ότι μέρα και να είναι αυτή- το μικρό μέγεθος που βολεύει πολύ στις καθημερινές μετακινήσεις και το impact που έχει στον περίγυρο όπου και αν κινείται, είναι στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει και δεν σε αφήνουν να το δεις διεκπεραιωτικά, ως ένα απλό μέσο μεταφοράς. Θα είναι πάντα κάτι περισσότερο. Κάτι που θα επιβάλλει την περισσότερη προσοχή σου και θα σε κάνει να το βλέπεις με άλλο μάτι. Αυτό μεταφράζεται σε διάθεση από τον οδηγό του να το έχει πάντα καθαρό και αστραφτερό και να το φροντίζει όσο μπορεί περισσότερο ακόμα και στο δρόμο. Εκεί που η σφικτή ανάρτηση δείχνει δυσανεξία στους κρατήρες που χάσκουν ανοικτοί στους δρόμους της χώρας μας.
Ο TwinAir που είχε το "δικό μας" 500ράκι είναι από τις περιπτώσεις κινητήρων που είτε λατρεύεις, είτε λατρεύεις να... μισείς. Αν είσαι καλομαθημένος σε ήσυχους, άγευστους και δίχως χαρακτήρα τετρακύλινδρους θα σε ξενίσει η ιδιαίτερη λειτουργία του μικρού δικύλινδρου της Fiat. Εμείς είμαστε από αυτούς που λατρεύουμε την τόλμη που κρύβει στην εξέλιξή του, τον χαριτωμένο ελαφρύ κραδασμό που παραπέμπει στο παρελθόν αλλά και τον τρόπο που συνδυάζει επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση.

Το δικύλινδρο σύνολο με τον εναλλάξ ψεκασμό 

Είναι αναμφίβολα γοητευτικό το γεγονός πως ο χωρητικότητας 875 κ.εκ. Twinair με τις εκπληκτικά χαμηλές εκπομπές CO2 των μόλις 95 g/km, απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από το βάρος των τελών κυκλοφορίας και συμπιέζει το κόστος χρήσης σε ετήσια βάση, ενώ την ίδια στιγμή, η απόδοσή του με τους 85 ίππους δεν προβληματίζει το χρήστη που και τις αστικές μετακινήσεις θα καλύψει υποδειγματικά και θα κινηθεί εκτός ορίων πόλης με αρκετή άνεση. Αυτό που παρατηρεί κανείς άμεσα, είναι πως ο "ρετρό" κραδασμός της λειτουργίας στο ρελαντί, όσο ανεβαίνουν οι στροφές «στρώνει» με αποκορύφωμα το όριο περιστροφής που μόλις και μετά βίας γίνεται αισθητός ο ήχος από τη λειτουργία του κινητήρα.
Ένα ακόμα αντικειμενικό δεδομένο, έχει να κάνει με την κατανάλωση. Με το πρόγραμμα ECO του κινητήρα ενεργοποιημένο και με ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του γκαζιού, είδαμε την κατανάλωση να πέφτει ακόμη και στα 6,1 λίτρα για κάθε 100 km, τιμή εντυπωσιακή για κινητήρα βενζίνης και όχι πολύ μακριά από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής (4,1 lt/100 km). Βέβαια, αν παρασυρθείς από τη ζωντάνια του μοτέρ στις μεσαίες στροφές και πιέσεις, οι επιδόσεις περάνε σε πρώτο πλάνο.

Sport και ας μην του φαίνεται

Ο τρόπος με τον οποίο καλύπτει όλες τις απαιτήσεις αναφορικά με το ρυθμό που θέλει ο οδηγός να έχει η μετακίνησή του, είναι ενδεικτικός της προσαρμοστικότητας του 500. Η σφιχτή ανάρτηση περιορίζει τις κλίσεις και προσφέρει καλό επίπεδο άνεσης, χάρη και στα ελαστικά με 55 προφίλ (στις σιδερένιες ζάντες, το προφίλ είναι 65) στις 15άρηδες τροχούς.
Το 500 είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που όλοι μας εδώ στο Gocar θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε σαν δικό μας και όλοι είχαμε κάτι καλό να σκεφτούμε για το μικρό σε διαστάσεις αλλά τεράστιο σε success story, Fiat. Είμαστε στην αναμονή για τη δυνατότερη έκδοση, αυτή με τους 105 ίππους γιατί τίθεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης που δεν αφορά μόνο τις επιδόσεις.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές στιγμές με το 500ράκι "μας".




Είναι τέτοια η διάθεση που σου ξυπνάει το μικρό της Fiat που θέλεις να το έχεις συνεχώς καθαρό



Το 500 είναι καλή παρέα για μια βόλτα στο βουνό


Στυλ που ταιριάζει σε κάθε περιβάλλον



Και οι νυχτερινές βόλτες, ήταν ευκαιρία για πόζα!


Και όμως, χώρεσε! Και όμως, δεν ακουμπάει πίσω!!



Όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί ο οδηγός, συγκεντρωμένες σε ένα κύκλο



Πίσω, το 500 μπορεί να φιλοξενήσει δύο ενήλικους για λίγο ή δύο πιτσιρίκια για περισσότερο
 

Φωτογραφίες: Εύη Περράκη

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...