Toyota: Διακανονισμός 1,2 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ

Έκλεισε στις ΗΠΑ η υπόθεση των προβλημάτων ασφάλειας μοντέλων Toyota που ανάγκασε τους Ιάπωνες σε ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως

  • -
  • -

1,2 δισεκατομμύρια δολάρια θα πληρώσει η Toyota έπειτα από συμφωνία – διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί στο αρχείο η ποινική έρευνα για προβλήματα ασφαλείας των οχημάτων της. Ο διακανονισμός συμπεριλαμβάνει την παραδοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι παραπλάνησε τους Αμερικανούς μοντέλων της σχετικά με δύο διαφορετικά προβλήματα, τα οποία έκαναν τα αυτοκίνητά τους να επιταχύνουν ανεξέλεγκτα, παρά τις προσπάθειές τους να τα επιβραδύνουν και να τα σταματήσουν. Σε αντάλλαγμα, δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον της εταιρίας ή προσώπων που εργάζονται γι’ αυτή. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η Toyota είχε αναγκαστεί να ανακαλέσει εκατομμύρια οχήματά της παγκοσμίως λόγω των προβλημάτων αυτών που, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, συνδέονται με τουλάχιστον πέντε θανάτους.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για την υπόθεση της General Motors που βγήκε στην επιφάνεια πρόσφατα. Η GM ανακάλεσε 1,6 εκατομμύρια οχήματα λόγω προβλημάτων στον διακόπτη που φέρονται ότι προκάλεσαν πάνω από 12 θανάτους.
Το ηθικό ερώτημα εδώ δεν έχει να κάνει με το πως πρέπει να τιμωρείται ένα λάθος, αλλά πως αντιμετωπίζεται η μη αναγνώριση του σφάλματος και η άμεση διόρθωσή του, ειδικά αν σε αυτό οφείλονται θάνατοι ανυποψίαστων ανθρώπων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...