Χειρισμός ταμπλέτας στην κονσόλα των νέων Volvo

Η μεγάλη οθόνη αφής κάνει ντεμπούτο στο Concept Estate

  • -
  • -

Στο Volvo Concept Estate κάνει ντεμπούτο μια ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα μεγάλη οθόνη αφής. Η νέα οθόνη εισάγει τη λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει τις ταμπλέτες, από το χώρο των υπολογιστών με τις χαρακτηριστικές κινήσεις όπως το σύρσιμο του δακτύλου ή το απαλό άγγιγμα της οθόνης και αντικαθιστά όλους τους παραδοσιακούς περιστροφικούς διακόπτες και κουμπιά, εκτός από ελάχιστους που έχουν να κάνουν με πολύ βασικές λειτουργίες, όπως ένταση του ήχου, φώτα alarm και θέρμανση γυάλινων επιφανειών. Λειτουργεί δε διαδραστικά, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό. Το πρώτο Volvo που θα διαθέτει τη νέα οθόνη θα είναι το νέο Volvo XC90 που θα λανσαριστεί στα τέλη του 2014.

Η οθόνη αφής είναι τοποθετημένη με ελάχιστη κλίση ως προς τον κάθετο άξονα, σχεδόν όρθια, σε θέση portrait, όπως λέμε στη γλώσσα των υπολογιστών. Οι διάφορες περιοχές ελέγχου για τις αντίστοιχες λειτουργίες απεικονίζονται στην οθόνη ως παραλληλόγραμμα, που βρίσκονται χωροθετημένα στη γυάλινη επιφάνεια της οθόνης ως κομμάτια ενός παζλ, το ένα δίπλα στο άλλο, από πάνω προς τα κάτω. Όταν ο χρήστης αγγίξει μία από τις παραλληλόγραμμες περιοχές, αυτή εκτείνεται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο, συμπιέζοντας αντίστοιχα τις υπόλοιπες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το επιλεγμένο παραλληλόγραμμο γίνεται πιο μεγάλο και πιο ευανάγνωστο.

Στην κορυφή της οθόνης δεσπόζει το παραλληλόγραμμο  που αντιστοιχεί στο σύστημα πλοήγησης. Ακριβώς από κάτω αυτό που αντιστοιχεί στο χειρισμό των media (CD player, πολυμέσα, θύρα USB κλπ). Αμέσως πιο κάτω, η περιοχή που αντιστοιχεί στο χειρισμό του τηλεφώνου. Η χωροθέτηση έχει προκύψει από εκτενή μελέτη, ώστε να υπάρχει μέγιστη εργονομία και ευκολία για το χρήστη. Χαρακτηριστικά, οι πληροφορίες, η πλοήγηση και οι διάφορες πηγές του ηχοσυστήματος είναι σχετικά ψηλά στην οθόνη, σε εύκολη θέση για άμεση επίβλεψη από τον οδηγό ενώ οδηγεί. Ο χειρισμός του τηλεφώνου, τα εικονίδια για διάφορες εφαρμογές και ο χειρισμός του κλιματιστικού, γίνεται από περιοχές πιο χαμηλά στην οθόνη, εύκολα προσβάσιμες για τα χέρια του οδηγού. Γενικά, η χρήση της οθόνης αφής είναι τόσο εύκολη και κατανοητή, που έπειτα από λίγα μόλις λεπτά χρήσης επέρχεται πλήρης εξοικείωση! Αξίζει να προστεθεί ότι η εργονομία του συστήματος υποστηρίζεται από δύο επιπλέον διαθέσιμους τρόπους ελέγχου: πιο παραδοσιακά χειριστήρια πάνω στο τιμόνι αλλά και δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...