Νέα Mercedes-Benz C-Class εκ των έσω: Αναζητώντας τη νέα κλάση

Είναι κοινό μυστικό ότι η αναβάθμιση αρχίζει από το εσωτερικό. Όμως είναι σπάνιες οι φορές που οι κατασκευαστές επιλέγουν να παρουσιάσουν το νέο τους αυτοκίνητο από μέσα προς τα έξω!

  • -
  • -

Λίγο καιρό πριν οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας Mercedes-Benz δουν το φως της δημοσιότητας, ταξιδέψαμε στη Στουτγάρδη για να τη δούμε από κοντά. Αρχίζουμε όμως με μια άρνηση: Όχι δεν είδαμε τη νέα C-Class εξωτερικά από κοντά! Αντίθετα, σε μια προσπάθεια να εστιάσουμε όλη τη προσοχή μας στη δουλειά που έχει γίνει για την αναβάθμιση της εσωτερικής σχεδίασης, οι άνθρωποι της Mercedes-Benz μας επέτρεψαν να δούμε και να… αισθανθούμε μόνο το εσωτερικό του νέου αυτοκινήτου. Μια κίνηση που όμως βρίσκουμε απόλυτα λογική, αν και είναι ελάχιστες οι φορές που κάποιος κατασκευαστής παρουσιάζει ένα από τα αυτοκίνητά του αποσπασματικά. Και λέμε ότι είναι μια καλή πρακτική γιατί συνήθως όταν παρουσιάζεται ένα αυτοκίνητο, τις περισσότερες φορές μένουμε στο εξωτερικό και ελάχιστα ασχολούμαστε με το εσωτερικό. Αυτή τη φορά όμως, άξιζε τον κόπο.

 

Ποιότητα υπεράνω

Να συνεχίσουμε με μια παρατήρηση: Οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz πραγματικά αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στο να αντιγράψουν τις πιο μεγάλες εκδόσεις, αλλά αντίθετα τις χρησιμοποίησαν ως έμπνευση και παρουσίασαν μια σχεδίαση η οποία ενώ φωνάζει… Mercedes, παράλληλα διαθέτει μια πιο ανάλαφρη και νεανική αίσθηση. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ακολούθησε μια αφαιρετική σχεδιαστική φιλοσοφία με απλές γραμμές και όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβολές από διακόπτες και εισαγωγές. Και μια και αναφερόμαστε στις εισαγωγές, να πούμε ότι οι τρεις κεντρικές μας (υπάρχουν και δύο στα άκρα) παραπέμπουν στη κλασική γερμανική παράδοση που ακολουθείται και εδώ. Θα θέλαμε να τονίσουμε και πάλι ότι η όλη σχεδίαση είναι αναπάντεχα απλή. Να πούμε όμως ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλοϊκή και ειδικά αυτή η μινιμαλιστική άποψη είναι που τονίζει την ποιότητα των υλικών.
Mercedes-Benz_C-Class_2014

Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που η Mercedes-Benz έπαιξε το δυνατό της χαρτί. Γιατί όταν οδηγείς μια Mercedes, τι ζητάς (;), πάνω από όλα την «cocooning-quality» που σου προσφέρει το «αστέρι» και παίζοντας αυτό το χαρτί τα παιδιά από την Στουτγάρδη σίγουρα θα κερδίσουν. Η αίσθηση ποιότητας και ασφάλειας που αναδύει είναι μοναδική και δείχνει πόσο σοβαρά πιστεύουν στη «feel-good» (αισθάνομαι καλά) αίσθηση που αναδύει. Και πιστέψτε μας αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το πετύχεις, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει και κάτι ακόμα πιο σημαντικό αν θέλετε, στο να προσδώσει στο αυτοκίνητο το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Και εδώ καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι άλλο πράγμα το «στυλ», άλλο πράγμα η «μόδα» και άλλο ο «χαρακτήρας».  

Κύριο χαρακτηριστικό της σχεδίασης, η κεντρική κονσόλα που θα λέγαμε δεσπόζει και διαχωρίζει το αυτοκίνητο στα δύο, αλλά που όμως έχει σαν στόχο να τονίσει  το κεντρικό «touch-pad» πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι interactive λειτουργίες που πρέπει πλέον να διαθέτει κάθε αυτοκίνητο. Η κεντρική οθόνη είναι επτά ιντσών με εξωτερική γυάλινη επικάλυψη ενώ η «επιφάνεια ελέγχου» για τα δάχτυλά σας γύρω από τη κεντρική θέση είναι διαστάσεων 65Χ45 χιλ. Επίσης, υπάρχει λειτουργία η οποία αναγνωρίζει για το πότε το χέρι σας απλά ακουμπά, ή αναζητά να δώσει εντολές! Τέλος, ο έλεγχος όλων των ηλεκτρονικών λειτουργιών έχει σαν στόχο όχι μόνο την ευκολία, αλλά και την ασφάλεια, αφού ο οδηγός δεν είναι αναγκασμένος να «βγάλει» τα μάτια του από τον δρόμο, γιατί το σύστημα διαθέτει όχι μόνο τυφλό σύστημα λειτουργίας, αλλά και ακουστική επιβεβαίωση.

 

Πέρα από το μάτι

Η απουσία πάντως του εξωτερικού ερεθίσματος της σχεδίασης είχε ακόμα ένα καλό, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με όλα όσα συνήθως δεν φαίνονται στο τελικό προϊόν. Δηλαδή με την δομή του πλαισίου στο οποίο η Mercedes-Benz κόλλησε και έραψε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Γιατί τώρα στη νέα C-Class το αλουμίνιο αντιπροσωπεύει του 48% του συνόλου (αντί του μόλις 9% του προηγούμενου αυτοκινήτου) με αποτέλεσμα τα κιλά του πλαισίου να έχουν μειωθεί κατά 70 με το συνολικό βάρος να έχει χάσει κοντά στα 100 (!) και αυτό από μόνο του είναι ικανό να μειώσει την κατανάλωση κατά 20%. Στοιχεία από αλουμίνιο θα βρείτε πλέον όχι μόνο στη δομή (χυτά) όπως τα σημεία στήριξης των αναρτήσεων, αλλά και εξωτερικά όπως η οροφή, τα φτερά, οι πόρτες (το εξωτερικό τμήμα) και το καπό. Μια αναβάθμιση που σίγουρα αξίζει τον κόπο!
Mercedes-Benz_C-Class_2014

 

Άνεση και συμπεριφορά

Και μια και μπήκαν στον κόπο να σχεδιάσουν από την αρχή τη νέα C-Class, φυσικό ήταν να αναβαθμίσουν και τις αναρτήσεις. Έτσι, εμπρός πλέον θα βρείτε μια ολοκαίνουργια με τέσσερις δοκούς (όπως την ονομάζουν) και που εμείς θα την περιγράψουμε ως διπλά ψαλίδια, τα οποία έχουν το χάρισμα να αποδεσμεύουν τα αμορτισέρ/ελατήρια από το σύστημα διεύθυνσης, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερη αίσθηση. Περιττό να σας πούμε ότι και εδώ η ανάρτηση είναι κατασκευασμένη από το ελαφρύ αλουμίνιο, που μειώνει σημαντικά το αναρτώμενο βάρος.

Τέλος πίσω, με αλλαγές, έχει παραμείνει η ανάρτηση των πολλαπλών συνδέσμων με τα πέντε σημεία στήριξης. Να σημειώσουμε εδώ ότι η νέα C-Class θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας που θα εξοπλιστεί και με πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση αέρος (AIRMATIC) με θέσεις όχι μόνο Comfort, Eco, Sport και Sport Plus, αλλά και Individual όπου ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει τις δικές του ρυθμίσεις. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι οι αερο-αναρτήσεις έχουν το ενσωματωμένο χάρισμα να κρατούν το αμάξωμα πάντα παράλληλο με το έδαφος, ανεξαρτήτως του φορτίου!    

 

Νέα κατηγορία ανταγωνισμού

Η νέα C-Class είναι σίγουρο ότι υπόσχεται πολλά και είναι ένα τεχνολογικό άλμα σε μια κατηγορία στην οποία μέχρι τώρα οι κατασκευαστές δεν επένδυαν πολλά. Όμως πλέον, όπως φαίνεται, ο ανταγωνισμός θα κατέβει κατηγορίες δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα μικρότερα μοντέλα τους. Και αυτό δεν μας χαλάει καθόλου!

Mercedes-Benz_C-Class_2014

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...