Ελαστικά: Θέμα επαφής

Ρόδα είναι και γυρίζει, όμως πόση σημασία δίνουμε σε αυτά τα στρογγυλά, βρόμικα αλλά σημαντικά στοιχεία του αυτοκινήτου; Πόσο και πώς τα συντηρούμε; Πότε τα αλλάζουμε; Τι τύπο επιλέγουμε; Τι πιέσεις βάζουμε; Βασικά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις

  • -
  • -

Όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία αγοράς καινούργιων ελαστικών, προκύπτει το ζήτημα της σωστής επιλογής. Τι τύπος ταιριάζει στο αυτοκίνητό μου; Να πάρω τα επώνυμα, ή να προτιμήσω τα φτηνότερα; Να αλλάξω τη διάσταση γιατί αυτή που φοράει το αυτοκίνητό μου είναι πολύ ακριβή; Και αν βάλω μεγαλύτερες ζάντες, τι λάστιχα να φορέσω;

Απορίες που σίγουρα έχουν απασχολήσει τον καθένα μας, κάποια δεδομένη στιγμή. Οι απαντήσεις είναι πιο απλές από ότι πιστεύετε. Σε γενικές γραμμές, ένα καινούργιο ελαστικό είναι καλύτερο από το φθαρμένο, ακόμη και αν το δεύτερο είναι οικονομικής επιλογής. Ωστόσο, τα επώνυμα έχουν σίγουρα περισσότερη τεχνολογική εξέλιξη πίσω τους, οπότε σαφώς και είναι προτιμότερα. Εξάλλου, μιλάμε για την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και όσων επιβαίνουν ή χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, π.χ. τα παιδιά σας. Σκεφτείτε μόνο ότι στο πρώτο κιόλας ατύχημα που θα γλιτώσετε λόγω καλύτερων ελαστικών, π.χ. σε ένα φρενάρισμα πανικού, έχετε κάνει την απόσβεση της υψηλότερης τιμής και με το παραπάνω.

Κατά τα λοιπά, στο ελληνικό περιβάλλον τα θερινά ελαστικά αποδεικνύονται ιδανικά για όλους τους μήνες. Αν όμως αναπνέετε σε ορεινά μέρη όπου οι θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω των 7βαθμών Κελσίου ή αγαπάτε τα χιόνια, μια τετράδα με χειμερινά ελαστικά μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του αυτοκινήτου σας, αλλά και την ασφάλεια που προσφέρει. Σε γενικές γραμμές η αλλαγή συνιστάται να γίνεται με ελαστικά του ιδίου τύπου και στους δύο άξονες, στη διάσταση που προτείνει ο κατασκευαστής.

Αν για κάποιο λόγο επιλέξετε να αλλάξετε τη διάσταση ζαντών και ελαστικών, πρέπει ιδανικά να κρατήσετε σταθερή τη συνολική διάμετρο του τροχού (ζάντας και ελαστικού), με μια ανοχή απόκλισης το πολύ έως 3% (μπορείτε να υπολογίσετε την αλλαγή πολύ εύκολα στο gocar.gr - πατήστε εδώ). Διαφορετικά, θα αλλάξει η συμπεριφορά της ανάρτησης, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στο κράτημα όσο ακόμη και στην αντοχή κάποιων μηχανικών μερών.

Τέλος, ιδού δυο βασικές συμβουλές για τη σωστή χρήση και τη μακροζωία των ελαστικών του αυτοκινήτου μας:

  • Βασικό: Ελέγχουμε σε τακτά διαστήματα την πίεση των ελαστικών (όταν είναι κρύα) και εφαρμόζουμε αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής (δεν ξεχνάμε τη ρεζέρβα). Πριν από μεταφορά φορτίων ή σε ταξίδι, βάζουμε τις αντίστοιχες πιέσεις.
  • Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως τα λάστιχα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση τοποθετούνται μπροστά. Λάθος. Τα καλά λάστιχα πάνε πάντα στους πίσω τροχούς για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα υπερστροφής, δηλαδή το ανεξέλεγκτο γλίστρημα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου.

 

Αυτά τα ακαταλαβίστικα νούμερα

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ανάγλυφα στοιχεία στο πλάι κάθε ελαστικού; Μην αγχώνεστε. Δώστε σημασία μόνο σε όσα χρειάζεται. Το σημαντικότερο όλων είναι ένα νούμερο σαν αυτό: 205/55 R16 9. Πρόκειται για το βασικότερο στοιχείο ενός ελαστικού: τις διαστάσεις του (βλέπε Νο 3 στη φωτο κάτω). Το πρώτο νούμερο (205) είναι το πλάτος πέλματος σε mm, το επόμενο (55) η αναλογία του πλαϊνού τμήματος (προφίλ) επί του πλάτους του πέλματος σε ποσοστό επί τοις εκατό (στη συγκεκριμένη περίπτωση 55%), το R σημαίνει πως πρόκειται για ελαστικό ράντιαλ, δηλαδή με ακτινωτό σκελετό, και τέλος έχουμε τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες (16). Ένα άλλο στοιχείο είναι ο δείκτης ταχύτητας (Νο 4 στη φωτο): S=180 km/h, T=190 km/h, H=210 km/h, V=240, W=270, Υ=300 km/h. SOS: Μην επιλέγετε μικρότερο δείκτη ταχύτητας για λόγους οικονομίας. Αντίστοιχα, αν επιλέξετε πολύ πιο υψηλό δείκτη ταχύτητας η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου σας ενδέχεται να μην μπορεί να φέρει το ελαστικό στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας. Επίσης σημαντικό: κάθε ελαστικό διαθέτει σήμανση με την ημερομηνία κατασκευής που συμβολίζεται με έναν τετραψήφιο αριθμό (Νο 8 στη φωτο). Π.χ. το 1613 σημαίνει πως το ελαστικό κατασκευάστηκε την 16η εβδομάδα του 2013. Καλό είναι να προτιμώνται ελαστικά «φρέσκα», χωρίς βέβαια να ψάχνετε για… ημέρας! Ελαστικά πάντως που αποθηκεύονται και μεταχειρίζονται σωστά διατηρούν τις ιδιότητές τους ουσιαστικά αμετάβλητες για αρκετά χρόνια.
ODHGOS_AGORAS_ELASTIKA

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...