Μετρητά, δόσεις ή χρονομίσθωση;

Τα θετικά, τα αρνητικά και τα σημεία που απαιτούν προσοχή για κάθε τρόπο απόκτησης αυτοκινήτου

  • -
  • -

Αποφάσισες να πάρεις καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ωραία. Έχεις καταλήξει και στο μοντέλο που σε ενδιαφέρει. Σούπερ, αλλά είσαι ακόμη στη μέση της διαδρομής. Πως θα το πληρώσεις; Με μετρητά ή με χρηματοδότηση; Ή μήπως τελικά συμφέρει η μίσθωση μακράς διαρκείας; Παρακάτω αναλύουμε τα θετικά, τα αρνητικά και τα σημεία που απαιτούν προσοχή για κάθε τρόπο απόκτησης αυτοκινήτου.

Τοις μετρητοίς

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εκταμιεύεις τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά από τις οικονομίες σου, τα καταβάλλεις και παίρνεις το αυτοκίνητο, 100% δικό σου. Τέλος. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις η αγορά τοις μετρητοίς είναι πλέον μονόδρομος, αφού η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι τα τελευταία χρόνια μια πονεμένη ιστορία. Το θετικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι η μεγάλη έκπτωση που μπορείς να επιδιώξεις και να πετύχεις. Προσοχή ωστόσο, καθώς με το οικονομικό στρίμωγμα που υπάρχει στην αγορά, έχουμε ακούσει για περιπτώσεις που απαιτείται η προκαταβολή ολόκληρου του τιμήματος για να γίνει η παραγγελία (όχι η παράδοση!) του αυτοκινήτου! Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο.

 

Χρηματοδότηση

Κάποτε, η αγορά με δάνειο ήταν ο κανόνας. Τα τελευταία χρόνια όμως, η έγκριση οποιουδήποτε διακανονισμού από τις τράπεζες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, το επιτόκιο είναι η βασικότερη παράμετρος, αφού καθορίζει τη συνολική επιβάρυνση σε τόκους. Επίσης, εξακριβώστε πως στο επιτόκιο που σας λένε, συμπεριλαμβάνεται ο φόρος 0,6% του Νόμου 128/75. Σε δάνεια μικρής διάρκειας προτιμήστε κυμαινόμενο επιτόκιο που είναι χαμηλότερο από το σταθερό. Σε μακροχρόνια δάνεια, η σταθερή δόση προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τέλος, η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, εκτός από μεγαλύτερη επιβάρυνση σε τόκους, έχει το εξής μειονέκτημα: στην εξόφληση το αυτοκίνητο θα είναι ήδη παλιό με μικρή μεταπωλητική αξία.

 

Χρονομίσθωση

Η μίσθωση μακράς διαρκείας απευθύνεται και στον ιδιώτη, όχι μόνο στον επαγγελματία. Η μόνη διαφορά είναι πως το αυτοκίνητο δεν ανήκει στον χρήστη. Από την άλλη, δεν γίνεται δέσμευση κεφαλαίου και δεν υφίσταται το ρίσκο της ιδιοκτησίας (π.χ. ολική καταστροφή, φθορές ή απαξίωση λόγω φορολογίας). Οι επιλογές είναι τρεις: Υποχρεωτική Εξαγορά με προσυμφωνημένο ποσό, Χωρίς Εξαγορά ή με Δικαίωμα Εξαγοράς εφόσον ο χρήστης το θελήσει στο τέλος. Επίσης θετικό είναι πως το μηνιαίο κόστος είναι σταθερό και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο η χρήση (ενοικίαση, πάγια έξοδα) όσο και η συντήρηση (σέρβις, ελαστικά κ.λπ.), αναλόγως του τι προβλέπει το συμβόλαιο. Τέλος, χρονομισθώσεις γίνονται και σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...