Bjorn Waldegard (1943-2014): Αστέρι για πάντα

Μερικά πράγματα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν. Όμως η ζωή είναι αδυσώπητη. Ο μεγάλος Σουηδός δεν είναι πια μαζί μας. Το πιστεύετε; Εμείς όχι

  • -
  • -

Τον θυμάμαι, καθώς ήμουν σκαρφαλωμένος στο βράχο να προσπαθώ να «πιάσω» την εικόνα της μεγάλης Mercedes του να στρίβει! Ήταν ίσως η καλύτερη έκφραση ενός από τους μεγαλύτερους rally- drivers όλων των εποχών που έστριβε αυτό τον λευκό ελέφαντα σαν παιχνίδι! Ο Bjorn Waldegard γεννήθηκε στο Rimbo της Σουηδίας στις 12 Νοεμβρίου του 1943. Τον χάσαμε στις 29 Αυγούστου του 2014.

 

Αγωνιστικά

Αγωνίστηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και ο πρώτος του αγώνας ήταν το 1962. Το 1967 και το 1968 κυριάρχησε στο Σουηδικό Πρωτάθλημα Ράλι και η πρώτη του διεθνής νίκη ήρθε στο Monte Carlo Rally του 1969 στο τιμόνι μιας Porsche 911. Όσο για τη τελευταία του νίκη, αυτή ήταν στο Safari Rally του 1990 ενώ ο τελευταίος του αγώνας ήταν και πάλι στον αγώνα στην Αφρικής, αλλά δυο χρόνια αργότερα. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία οδηγός που κέρδισε ποτέ αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι και ακόμα έχει αυτό το προνόμιο.
Το 1976 οδηγώντας για τη Lancia θα έρθει σε σύγκρουση με τη «διεύθυνση», που ήθελε τον Munari να κερδίζει. Έτσι, φεύγει για την ομάδα της Ford όπου πραγματικά θα αποθεωθεί δίνοντας στην οδήγηση μια νέα «χορευτική» διάσταση. Με το Escort RS1800 θα κερδίσει και τους τρεις πιο σημαντικούς αγώνες του 1977, που ήταν το Safari, το Acropolis και το RAC, για να ανέβει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Θα κερδίσει πάντως το τίτλο του Πρωταθλήματος Οδηγών το 1979 στο τιμόνι δύο διαφορετικών αυτοκινήτων που περιλάμβαναν τα Ford και Mercedes-Benz. Το 1980 θα φτάσει μέχρι τη τρίτη θέση, ενώ μια ακόμα καλή χρονιά θα έχει το 1987 οπότε και θα ανέβει τέταρτος.

 

Νούμερα

Πρόσφερε τη μαγεία του σε ομάδες όπως οι VW, Porsche, Opel, Toyota, Fiat, Ferrari, Ford, BMW, Toyota. Lancia, και Mercedes-Benz και συνολικά συμμετείχε σε 95 αγώνες από τους οποίους κέρδισε τους 16, ενώ 35 φορές ανέβηκε στο βάθρο των νικητών. Μάζεψε συνολικά 428 βαθμούς και κέρδισε 290 ειδικές διαδρομές.

Άλλος ένας μεγάλος που θα μας κοιτά από ψηλά.