F1: Πόσο εύκολα «σπάνε» τα συμβόλαια στην F1;

  • -
  • -

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να κουβεντιάζεται ανάμεσα σε φίλους της F1 ότι τα συμβόλαια δεν έχουν κανένα νόημα και σπάνε πολύ εύκολα. Κάποιος οδηγός μπορεί να φύγει και η ομάδα μπορεί να διώξει έναν οδηγό χωρίς να γίνει το παραμικρό. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

 

Όταν ένας οδηγός και μια ομάδα υπογράφουν ένα συμβόλαιο συνεργασίας αυτό είναι συνήθως πολυσέλιδο το οποίο περιέχει και όρους σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να λυθεί η συνεργασία «αυτόματα». Μια ιδέα μας έδωσε ο Flavio Briatore χθες σε συνέντευξή του στην Gazzetta dello Sport, λέγοντας ότι είχαν συμφωνήσει με τον Montezemolo ότι εάν ο Alonso δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα μέχρι το 2014 θα μπορούσε να φύγει, κάτι που έγινε.

 

Το να υπάρξει μια μονομερής ενέργεια ή να υπογράψει κάποιος συμβόλαιο σε δυο ομάδες δεν μπορεί να γίνει καθώς από τις αρχές του ’90 υπάρχει το λεγόμενο Contract Recognition Board (CRB). Οι ομάδες έχουν συμφωνήσει ότι θα σέβονται τις αποφάσεις αυτού του σώματος όταν μπαίνουν στην F1 και όταν υπογράφουν συμβόλαιο με έναν οδηγό, και το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς. Έτσι ένας οδηγός δεν μπορεί να φύγει εάν δεν υπάρχει όρος που του το επιτρέπει, το ίδιο και η ομάδα δεν μπορεί να διώξει έναν οδηγό εάν δεν υπάρχει όρος όπως για παράδειγμα η απόδοσή του.

 

Βέβαια εάν μια από τις δυο πλευρές δεν θέλει να συνεχιστεί μια συνεργασία υπάρχουν κουβέντες για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να μπορεί να λυθεί η συνεργασία.

 

Στην περίπτωση του Rosberg αυτός αποφάσισε να σταματήσει, αλλά να μην οδηγήσει για άλλη ομάδα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην περίπτωση της ανεύρεσης του αντικαταστάτη του, εκτός του Wehrlein που είναι ελεύθερος, όλοι οι άλλοι δεσμεύονται με συμβόλαια. Πόσα θα ζήταγε (και θα ήθελε να πληρώσει η Mercedes;) η McLaren για να σπάσει το συμβόλαιο αξίας 40εκ Ευρώ τον χρόνο του Alonso; Πόσα θα ήθελε η Ferrari για τον Vettel;

 

Εκ κατακλείδι … τα συμβόλαια υπάρχουν, είναι υπογραφή σε χαρτί, και είναι δεσμευτικά. Για το εάν σπάνε ή όχι … Όλα εξαρτώνται από τους όρους και τα ανταλλάγματα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...