F1: Μα δεν έκανε κάτι στραβό ο Hamilton …

  • -
  • -

Μπορεί ο Nico Rosberg να πήρε τον φετινό τίτλο και τώρα να ασχολείται με τα διάφορα PR Events που έχει να κάνει με την … νεα του ιδιότητα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στον Lewis Hamilton τόσο κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και το τι ακολούθησε με τις δοκιμές που έγιναν δυο μέρες μετά από το πέσιμο της καρό σημαίας.

 

Ήταν ή δεν ήταν σωστή η κίνηση του Hamilton να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα και να προσπαθήσει να βάλει τρικλοποδιά στον Nico Rosberg ελπίζοντας ότι οι Ferrari και οι Red Bull Racing θα του κάνουν την ζωή δύσκολη; Έπρεπε ή όχι να ακολουθήσει τις οδηγίες της ομάδας για να αυξήσει τον ρυθμό; Θα παραθέσουμε και κάποια γεγονότα όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τον τύπο για να ολοκληρώσουμε το σκεπτικό μας.

 

Ασχέτως το εάν ο Hamilton είχε περισσότερα προβλήματα με το μονοθέσιο, πιο άσχημες εκκινήσεις ή οτιδήποτε του συνέβη σε σχέση με τον Rosberg, δεν υπάρχει το παραμικρό ερωτηματικό για το εάν η Mercedes … εχει βάλει το χέρι της. Αυτό δεν έχει γίνει και οποιαδήποτε ιδέα «αβάντας» στον Rosberg από πλευράς ομάδας θα πρέπει να διαγραφεί.

 

Τα mind games ξεκίνησαν από την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Rosberg και Hamilton την Πέμπτη. Εκεί ο Hamilton είπε ότι θα έχει ενδιαφέρον το βιβλίο του σε λίγα χρόνια σχετικά με την ανταλλαγή μηχανικών που επέβαλε η ομάδα πριν από την έναρξη της σαιζόν. «Θα εχει ενδιαφέρον όταν διαβάσετε το βιβλίο μου σε 10 χρόνια», είπε ο Hamilton. H Mercedes μέσω του Toto Wolff έριξε νερό στην φωτιά λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι περίεργο στην υπόθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι έγιναν αλλαγές σε 5 άτομα στο πλαίσιο του rotation που υπήρχε και για να διασφαλιστεί η ισοτιμία. Επαιξε ή όχι ρόλο; Δύσκολο να το κρίνουμε. O ίδιος έλεγε ότι οι μηχανικοί του ήταν οι στρατιώτες του και είχαν σχηματίσει δεσμούς δυνατούς.

 

Απο τα πράγματα που βγήκαν στο Internet ήταν και το παρκάρισμα των δυο οδηγών στο παρκινγκ. Το Σάββατο o Rosberg είχε πάρει χώρο από το σημείο που έπρεπε να παρκάρει ο Hamilton και η εικόνα ήταν η εξής

 

 

Ενώ την Κυριακή τα πνεύματα ηρέμησαν

 

 

Περνώντας τώρα στον αγώνα και με την κατάσταση να είναι ξεκάθαρη ο Hamilton έπρεπε να φέρει τις Red Bull Racing και τις Ferrari μέσα στο παιχνίδι. Όπως αναφέρει το Auto Motor und Sport η Mercedes είχε προειδοποιήσει τον Hamilton ότι εάν οδηγούσε τόσο αργά ώστε να φέρει σε κίνδυνο την νίκη της ομάδας, τότε θα έφερναν τον Rosberg πρώτο στα πιτ για αλλαγή ώστε να τον φέρουν μπροστά από τον Hamilton. Οι πρώτοι γύροι ήταν τόσο αργοί που στην Mercedes, όπως αναφέρει το άρθρο, έφεραν τον Hamilton 3 γύρους νωρίτερα από αυτό που είχαν σχεδιάσει. Μετά από την πρώτη αλλαγή και των δυο οι Mercedes είχαν μια διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους και στο σημείο αυτό ο Hamilton πήγαινε σε ένα κανονικό ρυθμό. Ο Hamilton στην συνέχεια έκοψε ρυθμό και όπως αναφέρουν μηχανικοί πήγαινε 1.5 δευτ πιο αργά από ότι μπορούσε με τον Vettel να πλησιάζει. Ο μηχανικός αγώνα του Hamilton ζητούσε χρόνο 1:45.1 ώστε να διασφαλίσουν την νίκη, χωρίς να εμπλακεί ο Rosberg πιθανώς σε προβλήματα και ο Hamilton πήγαινε με 1:46.2 … στον δικό του ρυθμό. Όταν δε πηρε τον λόγο ο Paddy Lowe, που σύμφωνα με το Motorsport.com ήταν η υψηλότερη βαθμίδα που θα μπορούσε να του δώσει εντολή, η απάντηση του Hamilton ήταν : «Αφήστε με να οδηγήσω για τον τίτλο μου. Δεν με ενδιαφέρει η νίκη, μόνο το πρωτάθλημα». Ο Hamilton μετά από την λήξη του αγώνα είπε : «Ήμουν στην πρωτοπορία. Είναι δικαίωμά μου να καθορίζω τον ρυθμό. Δεν έκανα τίποτα επικίνδυνο και δεν έφερα σε κανένα σημείο την νίκη σε κίνδυνο. Δεν ήταν ωραίο που αναμείχτηκε η ομάδα». Σωστός!

O Vettel δεν θα πέρναγε τον Rosberg και με την λήξη του αγώνα είπε ότι ο Hamilton έπαιξε βρώμικα παιχνίδια. Όπως εύστοχα παρατήρησε ο δημοσιογράφος James Allen, όταν ο Lewis Hamilton προσπαθούσε να πάρει το πρωτάθλημα το 2008, ο Vettel ήταν στην Toro Rosso και προσπέρασε τον Hamilton όντας ένα γύρο πίσω. Όταν ρωτήθηκε γιατί αναμοίχθηκε σε εκείνο το συμβάν και δεν προσπάθησε περισσότερο τώρα, να περάσει τον Rosberg, το έκανε ... γαργάρα.

 

Μιλήσαμε με διάφορους οδηγούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Όλοι συμφωνούν με το γεγονός ότι ο Hamilton δεν έκανε κάτι παράνομο, δεν παρενέβη κανένα κανονισμό, δεν αμύνθηκε παράτολμα, δεν έφερε κανένα σε κίνδυνο και η νίκη της ομάδας δεν έμπαινε σε κίνδυνο.

 

Αναμίχτηκε ή όχι η Mercedes στο παιχνίδι αυτό; Τι ενδιέφερε την Mercedes; Να μην περάσει κάποιος τον Rosberg; Ο Wolff είχε πριν πριν από τον αγώνα : «Δεν μπορούμε να αναμιχθούμε στον τελευταίο αγώνα. Τους αφήσαμε να αγωνιστούν μέχρι τώρα και οι δυο ξέρουν τι σημαίνει το ευ αγωνίζεστε. Και οι δυο πιστεύω ότι έχουν σκεφτεί όλες τις πιθανότητες. Για εμάς από την στιγμή που δεν ξεπερνάμε το όριο σε ότι βλέπουμε σαν ευ αγωνίζεστε, είμαστε εντάξει, και πιστεύω ότι πρέπει να τους αφήσουμε.»

 

Πέρασε το όριο η Mercedes ναι ή όχι; Ήταν ή όχι σε κίνδυνο η νίκη; Έκανε καλά ο Hamilton που αγνόησε τις εντολές; Εκεί θα είναι ένα θέμα που Hamilton και Mercedes θα έχουν να πουν πολλά και προφανώς αυτό θα είναι το καυτό θέμα.

 

Το σίγουρο είναι ότι ο Hamilton ήταν πολύ εκνευρισμένος με το πώς εξελίχθηκε το θέμα. Στα σκαλοπάτια προς το δωμάτιο που περίμεναν για την απονομή ο Hamilton χτύπησε στην πλάτη τον Rosberg, αλλά αυτός δεν «απάντησε» στην χειρονομία. Μετά όλοι είδαμε τι έγινε.

 

Την Δευτέρα το Auto Bild Motorsport έβγαλε μια είδηση σύμφωνα με την οποία ο Hamilton δεν θα πήγαινε στις δοκιμές ελαστικών που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη. Όπως ανέφερε το άρθρο ο Niki Lauda είχε πει στο RTL ότι όπως ήταν κανονισμένο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έκανε όλες τις PR εμφανίσεις και ο δεύτερος θα έπρεπε να κάνει τις δοκιμές. «Τώρα θα πρέπει να κάνει ο Lewis τις δοκιμές», είπε ο Lauda. Αργά το απόγευμα εκείνης της μέρας η Mercedes διέψευσε την είδηση ενώ μπλεγμένο ήταν και το twitter της Pirelli.

 

Αρχικά είχε ανακοινωσει τον Wehrlein …

 

Με μια διόρθωση μετά …

 

 

Κάποιος προφανώς είπε στον Hamilton ότι πρέπει να πάρει μέρος στις δοκιμές για να μην έχει πρόβλημα με την ομάδα, τα συμβόλαια, ρήτρες κλπ κλπ. Οπότε ο Hamilton πήγε στις δοκιμές, έκανε 2 γύρους (!) και δήλωσε αδιαθεσία! Έκτοτε είναι … άφαντος.

 

Η Mercedes προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, μάλλον ούτε ο Hamilton για τα δικά του. Ο Rosberg χαίρεται τον τίτλο, και καλά κάνει, και καταλαβαίνει την τακτική του Hamilton. Ο Wolff είναι μαζί του , και καλά κάνει, και όλοι περιμένουν να πέσει η σκόνη για να δουν καθαρά το τοπίο. Και οι δυο πλευρές έχουν να αλληλοκατηγορηθούν για πράγματα και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη κουβέντα ... εαν θα γίνει!

 

Μπορεί να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός ‘bad looser’ στον Βρετανό αλλά πέρα από αυτό πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να του ρίχνουμε οποιαδήποτε ευθύνη. Έκανε ότι έπρεπε, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, για να πάρει τον τίτλο. Και για να είμαστε σωστοί, ούτε ο Nico Rosberg, έχει παίξει πάντα ‘σωστά’, έτσι δεν είναι ; Μιλάμε για δυο οδηγούς που πάλευαν για τον τίτλο ο καθένας με το δικό του πλάνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...