Project Better Place: 90.000 αιτήσεις στο Ισραήλ

Η πρακτική πλευρά της ηλεκτροκίνησης

  • -
  • -

Το πρόγραμμα Better Place θα ξεκινήσει επίσημα τον επόμενο μήνα και στο Ισραήλ. Γεννημένο στην Καλιφόρνια και με την υποστήριξη της συνεργασίας Renault-Nissan το πρόγραμμα στηρίζεται στην δημιουργία αυτοματοποιημένων σταθμών γρήγορης αλλαγής των άδειων μπαταριών των ηλεκτροκίνητων,  ξεπερνώντας τον χρονοβόρο σκόπελο της επαναφόρτισης ενός ηλεκτροκίνητου. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η ανησυχία των οδηγών ηλεκτροκίνητων για την αυτονομία του αυτοκινήτου τους.

Το αυτοκίνητο που θα υποστηρίζει το πρόγραμμα Better Place στο Ισραήλ είναι το ηλεκτρικό Renault Fluence ZE που είχαμε δοκιμάσει στο περασμένο σαλόνι του Παρισιού. Θα διαθέτει αυτονομία 160 km η οποία είναι αρκετή για την καθημερινή μετακίνηση. Η αλλαγή των άδειων μπαταριών με άλλες φορτισμένες θα γίνεται στους ειδικούς σταθμούς. Το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού Fluence και η υποστήριξη για 3 χρόνια με 25.000 km ετησίως είναι περίπου στα 32.000€, με την τιμή να πέφτει στα 25.000€ αν κάποιος θέλει να πληρώνει τις μπαταρίες με το μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει. Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει και μια οικιακή εγκατάσταση φόρτισης, για αυτούς που κάνουν ημερησίως κάτω από 160 km.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία υπάρχουν ήδη 20.000 πελάτες για το πρόγραμμα Better Place στο Ισραήλ, με τις αιτήσεις για εταιρικούς στόλους να αγγίζουν τις 70.000, νούμερα που στο σύνολο τους αποτελούν τη μισή αγορά αυτοκινήτου της χώρας. Οι 55 σταθμοί που θα κατασκευαστούν για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι έτοιμοι στα μέσα του 2012. Ο τρόπος επαναφόρτισης των μπαταριών εκτός του αυτοκινήτου, θα γίνεται από ειδικές ψυχωμένες μονάδες μέσα σε 1 ώρα, με σκοπό τη συνεχή διαθεσιμότητα σε φορτισμένες μπαταρίες για τους οδηγούς. Μετά το Ισραήλ το πρόγραμμα Better Place θα λειτουργήσει στη Δανία και ακολούθως στην Αυστραλία. Επιπλέον, κινέζοι κατασκευαστές έχουν ενδιαφερθεί για την μεταποίηση ηλεκτροκίνητων GM και την εφαρμογή τους προγράμματος σε περιοχές της Κίνας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...