Η Honda δεν μπαίνει στην… πρίζα

Είναι σκεπτική όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  • -
  • -

Επιφυλακτικοί σχετικά με τη ζήτηση που θα έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι στη Honda. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Έρευνας και Εξέλιξης (R&D), Tomohiko Kawanabe, υπάρχει "έλλειψη εμπιστοσύνης" στην αγορά για τα ηλεκτρικά.

Όπως δήλωσε ο Kawanabe στο Bloomberg News: «Είναι αμφίβολο κατά πόσον οι καταναλωτές θα συμβιβαστούν με την περιορισμένη αυτονομία και το χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών". Πρόσθεσε μάλιστα πως, παρά το γεγονός πως η Honda σχεδιάζει να πουλήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ για να ανταπεξέλθει στις νόρμες εκπομπών ρύπων της Καλιφόρνια, προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επέκταση της γκάμας των υβριδικών της και η εξέλιξη οικονομικότερων βενζινοκινητήρων. Ήδη λάνσαρε το CR-Z δίπλα στα υβριδικά Civic Hybrid και Insight, ενώ ετοιμάζει και υβριδική έκδοση του Jazz.

Η Honda πιστεύει πως το green μέλλον της αυτοκίνησης είναι τα υδρογονοκίνητα οχήματα με κυψέλες καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η θέση της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Nissan, η οποία πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά θα αποτελούν το 10% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου μέχρι το 2020. Η Nissan επενδύει πολλά στο ηλεκτρικό Leaf που ετοιμάζει για το 2011, στοχεύοντας μαζί με τη Renault σε παραγωγή 500.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως έως το 2012.

 

Παλιά… καραβάνα στα ηλεκτρικά

Η Honda έχει εμπειρία στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς στο παρελθόν είχε στη γκάμα της το ηλεκτρικό EV Plus. Ξεκίνησε την έρευνα της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 1988 και διέθεσε σε χρονομισθωτική χρήση περίπου 320 EV Plus στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από το 1997 έως και το 2000. Το ηλεκτρικό της μοντέλο χρησιμοποιούσε μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου και είχε μεγάλη αυτονομία 210 km με κάθε πλήρη φόρτιση.

Τον Οκτώβριο του 2009 η εταιρεία παρουσίασε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο στο Σαλόνι του Tokyo, το EV-N (ΦΩΤΟ). Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν το όμορφο αυτό ηλεκτρικό όχημα μπει τελικά στην παραγωγή. Δείτε παρακάτω το βίντεο της παρουσίασης του EV-N, το οποίο αισθητικά παραπέμπει στα Honda N360 και N600 της δεκαετίας του ’60.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...