Opel Kadett Strolch roadster

Αναγέννηση του μπαγαπόντη, 70 χρόνια μετά

  • -
  • -

Στο πέρασμα των χρόνων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτοκινήτων που ξεχάστηκαν και επανεμφανίστηκαν για κάποιο λόγο πολλά χρόνια αργότερα. Πάρε παράδειγμα το Opel Kadett Strolch roadster, του οποίου φωτογραφίες ανακαλύφθηκαν αναπάντεχα σε μία παλιά βάση δεδομένων της γερμανικής εταιρείας! Η έρευνα των ειδικών της ομάδας Opel Classic αποκάλυψε ότι οι μηχανικοί της μάρκας κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο διθέσιο cabrio το 1938, που βασίζεται στην πρώτη γενιά κόμπακτ μοντέλων Opel, στο Kadett της δεκαετίας του 1930. Το όνομα του αυτοκινήτου επισημαίνεται στις φωτογραφίες που βρέθηκαν: Kadett Two-Seat “Strolch”, που θα πει… μπαγαπόντης!!

Το κομψό roadster ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στη μαζική παραγωγή. Τα παλιά πρακτικά μιας σύσκεψης της διοίκησης δείχνουν ότι αυτό το project δεν ευοδώθηκε λόγω έλλειψης ατσαλιού πριν από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξ αιτίας των σχετικά χαμηλών πωλήσεων στην κατηγορία. Αλλά διαφαίνεται ότι η Opel ήταν άριστα προετοιμασμένη για να το λανσάρει στην αγορά, όπως επιβεβαιώνεται από μία μπροσούρα η οποία βρέθηκε σε παλιά αρχεία. Η μπροσούρα ήταν έτοιμη για εκτύπωση και παρουσίαζε με υπερηφάνεια τις τεχνικές λεπτομέρειες του κινητήρα του Strolch: κυβισμός 1,1 λίτρων, 23 ίπποι, κιβώτιο τριών ταχυτήτων, τελική ταχύτητα 98 km/h. Ωστόσο, κάνενα πρωτότυπο του roadster δεν περισώθηκε.

 

Από το χαρτί σε λαμαρίνα

Οι ειδικοί της ομάδας Opel Classic γοητεύτηκαν τόσο πολύ από το μήκους 3,62 μέτρων roadster, ώστε αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα Strolch, 70 χρόνια μετά τη σύλληψη του πρώτου μοντέλου. Σαν βάση, χρησιμοποιήθηκε ένα απλό Kadett του 1938, της συλλογής classic cars, από το οποίο προήλθαν τα ανταλλακτικά. Ιδιαίτερα απαιτητική ήταν η σχεδίαση του αεροδυναμικού πίσω τμήματος και η δουλειά σε άλλα τμήματα του αμαξώματος που δεν ανήκαν στη σειρά Kadett. Η κατασκευή του αναδιπλούμενου, υφασμάτινου top χωρίς λεπτομερή σχέδια απαιτούσε άφθονη φαντασία και τεχνικές ικανότητες, κυρίως επειδή μοναδικό βοηθητικό υλικό ήταν οι παλιές φωτογραφίες.

Αλλά οι μηχανικοί κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια ακόμα και μερικά από τα μυστικά των παλιών φωτογραφιών. Για να προσδιοριστεί το χρώμα του παλιού πρωτοτύπου, οι ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες υποβλήθηκαν σε ακριβή ανάλυση σε γκρι κλίμακα. Αυτή αποκάλυψε ότι το αρχικό Strolch ήταν βαμμένο σε λαμπερή κόκκινη απόχρωση.

Το νέο… παλιό Strolch ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2009 και έκανε τις πρώτες του επίσημες εμφανίσεις σε εκθέσεις κλασικών αυτοκινήτων, όπως στο Oldtimer Grand Prix, στο Nürburgring. 

Διάβασε εδώ την ιστορία της Opel