Ο Άνθρωπος της Βροχής και η ανοιχτή Buick

Ελάχιστα είναι τα αυτοκίνητα που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Hollywood. Η Buick Series 70 Roadmaster Convertible 1949 είναι ένα από αυτά τα ελάχιστα και μάλιστα διαθέτει όχι μόνο ψυχολογικό βάθος, αλλά και leading role στο σενάριο της ταινίας

  • -
  • -

«Είναι μια 1949 Buick Roadmaster». Σχεδόν μονολογεί ο Raymond στον αδελφό του Charlie Babbit. «Εν σειρά οκτακύλινδρο. Fireball 8. Μόνο 8.985 αντίτυπα. Ο πατέρας με αφήνει να το οδηγό αργά στην είσοδο του σπιτιού. Αλλά ποτέ τη Δευτέρα, σίγουρα όχι τη Δευτέρα.»

Το αυτοκίνητο μάλιστα που εμφανίζεται στην κινηματογραφική παραγωγή Rain Man ανήκει σήμερα στον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Barry Levinson!

Για όσους δεν θυμούνται η κινηματογραφική ταινία Rain Man από το 1988 είναι η ιστορία του ενός dealer ακριβών αυτοκινήτων με το όνομα Charlie Babbit, που τον υποδύεται ο Tom Cruise, ο οποίος μετά τον θάνατο του πατέρα του ανακαλύπτει ότι έχει ένα αδελφό, το αυτιστικό Raymond, ρόλο που κρατά ο Dustin Hofman. Προς μεγάλη του μάλιστα έκπληξη (και μάλιστα δυσάρεστη) όταν ανοίγει η διαθήκη ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του, του έχει αφήσει μόνο μια Buick Roadmaster, ενώ στον Raymond 3.000.000 δολάρια! Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι να βρει τον αδελφό του, για να ανακαλύψει τελικά τον ίδιο του τον εαυτό!

Το ταξίδι αρχίζει από το Cincinnati, περνά από το ίδρυμα Walbrook, που βρίσκεται στο Kentucky και από εκεί οι δύο αδελφοί ταξιδεύουν στην πόλη της Oklahoma, στο El Remo και το Amarillo, πριν καταλήξουν στο Las Vegas, πριν επιστρέψουν και πάλι στο Los Angeles . Με λίγα λόγια διασχίζουν σχεδόν τη μισή Βόρεια Αμερική.    

Επόμενη ερώτηση λοιπόν: γιατί επιλέχτηκε η Buick Roadmaster του 1948; Ο ίδιος ο Barry Levinson απαντά: «Αν και το αυτοκίνητο στο σενάριο ήταν διαφορετικό τελικά επιλέχτηκε γιατί αισθάνθηκα ότι αυτό ταίριαζε στην όλη εικόνα, ήταν τόσο ξένο, ήταν τόσο διαφορετικό από τους Hofman και Cruise, ήταν η αντίθεση τόσο έντονη που τελικά έδενε στην ιστορία.»

Χρησιμοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα με το ένα να εξοπλίζεται με σκληρότερες αναρτήσεις, ώστε να αντέξει το βάρος της κάμερας και του οπερατέρ. Τελικά το δεύτερο αυτοκίνητο αποκτήθηκε από τον ίδιο τον Dustin Hofman!

 

Εποχής

Το Buick Series 70 Roadmaster Convertible, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, ανήκει στη Πέμπτη γενιά Roadmaster και κατασκευάστηκε από το 1949 έως το 1953 σε 79.137 αντίτυπα. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αυτοκίνητα μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, όπου αναμιγνύονταν νέες ιδέες στη σχεδίαση που προέρχονταν από τα αεροπλάνα, αλλά και παλιά τεχνολογία, αφού δεν υπήρχε χρόνος και χρήμα για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών.

Η μάσκα είχε εμπρός τα επιθετικά «δόντια» της Buick, αλλά πίσω ήταν μάλλον αδιάφορο και… έσβηνε σε χρωμιωμένο προφυλακτήρα, ενώ τα πίσω φώτα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Χαρακτηριστικές ήταν οι τέσσερις «τρύπες» στα πλευρά ενώ εσωτερικά οι χώροι ήταν τεράστιοι και τα καθίσματα απλά «πάγκοι»! Φυσικά τα ελαστικά διέθεταν λευκά πλαϊνά και οι πίσω τροχοί είχαν καλύμματα, για πιο αεροδυναμικό look.

Ο κινητήρας ήταν οκτακύλινδρος εν σειρά στα 5.247 κ.εκ. με τον μοναδικό εκκεντροφόρο στο πλάι, αλλά τουλάχιστον οι βαλβίδες ήταν επικεφαλής, απέδιδε 150 ίππους στις 3.600 σ.α.λ. με το κιβώτιο να διαθέτει μόνο δύο σχέσεις. Μάλιστα θα πρέπει να κινούσε δύσκολα τα 1.982 κιλά της καρότσας, ενώ τα τέσσερα ταμπούρα, που προσπαθούσαν να παίξουν τον ρόλο φρένων θα πρέπει να περνούσαν και αυτά δύσκολες στιγμές. Όμως η Αμερική χτίστηκε πάνω σε τέτοια αυτοκίνητα, όπως άλλωστε και οι κινηματογραφικές επιτυχίες!