Emil Leray: Η δύναμη της θέλησης

Μισό αυτοκίνητο ισούται με μια μοτοσυκλέτα, δεν είναι σίγουρο και όχι εύκολο να γίνει... αλλά γίνεται, ειδικά όταν πρόκειται να σου σώσει τη ζωή

  • -
  • -

Το σενάριο, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει την κινηματογραφική ταινία «Η πτήση του Φοίνικα» του Robert Aldrich του 1965 με τους James Stewart, Richard Attenborough, Peter Finch, Hardy Kruger και φυσικά τον Ernest Borgine, που ποτέ δεν απουσίαζε από τις ταινίες δράσεις. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην έρημο της Σαχάρα, όταν ένα παλαιό δικινητήριο αεροπλάνο πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση. Οι επιζήσαντες στη προσπάθειά τους να επιβιώσουν διαλύουν το αεροπλάνο και κατασκευάζουν από την αρχή ένα μονοκινητήριο με το οποίο τελικά καταφέρνουν να απογειωθούν και να φτάσουν στον πολιτισμό.

Η ταινία γνώρισε επιτυχία, όχι μόνο λόγο της δράσης, αλλά και λόγο της ψυχολογικής ανάλυσης των ανθρώπων υπό πίεση. Αλώστε ο Aldrich τα έπαιζε αυτά στα δάχτυλα. Μάλιστα το 2004 ακολούθησε remake με τον Dennis Quaid, το οποίο όμως έμεινε στα αζήτητα.

 

Ήθελε να ζήσει

Γιατί αυτή η εισαγωγή; Γιατί το σενάριο αυτό λίγο-πολύ το έζησε και μάλιστα for real, ο Emil Leray, όχι με αεροπλάνο, αλλά με αυτοκίνητο και μάλιστα μόνος του. Ο άνθρωπος απλά ήθελε να ζήσει!

Ο Emile το 1993 ξεκίνησε με ένα Citroen 2CV ειδικά προετοιμασμένο από τον ίδιο για να περάσει την έρημο Σαχάρα από τη πλευρά του Μαρόκο. Η διαδρομή του άρχισε από την πόλη του Tan Tan, αλλά στα μέσα της ερήμου τον σταμάτησε η πολιτοφυλακή και τον ανάγκασε να επιστρέψει εξαιτίας του πολέμου που διεξάγονταν τότε με το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Σαχάρας. Ο Emile όμως δεν είχε καμιά τέτοια διάθεση και ενώ στην αρχή έκανε ότι υπάκουσε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, μετά λοξοδρόμησε και κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο προσπάθησε να παρακάμψει το φυλάκιο της πολιτοφυλακής. Μόνο που στη προσπάθειά του αυτή έπεσε πάνω σε ένα βράχο και κατέστρεψε το μισό αυτοκίνητο.

Ήταν καταδικασμένος, χωρίς μεταφορικό μέσο, χωρίς κάποιος να τον αναζητεί και πολύ μακριά από οποιονδήποτε πολιτισμό. Όμως αντί να περιμένει για βοήθεια, η οποία έτσι και αλλιώς ποτέ δεν θα έρχονταν, αποφάσισε να δράσει. Αποφάσισε να κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα από το υπόλοιπο του 2CV που είχε απομείνει ανέπαφο. Με μια φιάλη οξυγόνου που είχε, έκοψε το σασί και χρησιμοποίησε την εμπρός και πίσω ανάρτηση, ενώ το πρόβλημα της μετάδοσης το έλυσε χρησιμοποιώντας ένα ταμπούρο, το οποίο περιστρέφονταν πάνω στο πίσω ελαστικό και έτσι το κινούσε. Χρειάστηκε 12 μέρες για το κατασκευάσει και με μόλις μισό λίτρο νερό στο παγούρι του ξεκίνησε για το ταξίδι της επιστροφής. Τα κατάφερε και τελικά επέζησε! Αλλά επειδή ποτέ κανείς δεν ξεφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου, η πολιτοφυλακή τον συνέλαβε γιατί το όχημα που οδηγούσε δεν ήταν… νόμιμο!

(Σημείωση: Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή.)