6 TOP οδικοί προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείς

Έξι θαλασσινές πολιτείες της στεριάς, ιδανικές για να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο

  • -
  • -

Καΐκια στριμωγμένα στο λιμάνι, δίχτυα απλωμένα στον ήλιο και πιο δίπλα οι ψαροταβέρνες με τα τραπεζάκια έξω και το λιόκαφτο χταπόδι να κρέμεται στο σύρμα… Συνήθως για να δεις παρόμοιες εικόνες, θα πρέπει να περάσεις αρκετές ώρες στο πλοίο. Και όμως, υπάρχουν στεριανοί τόποι όπου μπορείς να φτάσεις με αυτοκίνητο, απολαμβάνοντας οδήγηση και αποφεύγοντας το τσουχτερό εισιτήριο και το συνωστισμό στα λιμάνια. Ξεχυνόμαστε σε Ναύπακτο, Γαλαξίδι, Κυπαρίσσι, Γύθειο, Καβάλα και Λίμνη Ευβοίας με το νέο Renault Captur. Ελάτε μαζί μας…

 

 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Άρωμα μεσαίωνα

Η Ναύπακτος, καθώς βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε μικρή απόσταση από την ορεινή ενδοχώρα, φαντάζει ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα να καθαρίστε το μυαλό κι έπειτα πιάστε τις θάλασσες ή πάρτε τα βουνά για να ξεφύγετε... Αυτός ο τόπος τα έχει κοντά του όλα.

Tips

  • Απολαύστε το πρωί το καφέ σας στο μεσαιωνικό λιμάνι.
  • Για βουτιές θα πάτε στις κοντινές ακτές Ψανή, Γρίμποβο, Πλατανίτη, ή στην αμμουδιά της Χιλιαδούς.
  • Δείτε τη μοναδική θέα από το ύψωμα του κάστρου.
  • Κάντε ράφτινγκ στον ποταμό Εύηνο. Οι βάσεις των εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων βρίσκονται στο Χάνι Μπανιά (16 χλμ.).
  • Για έλατα και βουνίσιο αέρα ανηφορίστε προς τα χωριά Ελατού (50 χλμ.), Ελευθέριανη (40 χλμ.) και Άνω Χώρα (55 χλμ.)

Αποστάσεις

Από την Αθήνα 220 χλμ μέσω Ρίου - Αντίρριου και μέσω Δελφών 260 χλμ.

Διαμονή

"Porto Veneziano" boutique hotel 26340 29104 www.portovenezianohotel.gr

"Ακτή"  26340-28464 www.akti.gr

"Lepanto Beach Hotel", 26340 23931 www.lepantobeach.gr,

"Nafs Hotel", 26340 38216 www.nafshotel.com"

“Το αρχοντικό της Πέπως", 26340 29130 www.arxontiko-pepos.gr

Φαγητό

Στο λιμάνι της Ναυπάκτου θα φάτε στο μεζεδοπωλείο «Πάπουλης», ενώ στην παραλία Γρίμποβο στις ταβέρνες « Σταύρος», «Σπιτικό» και «Πέτρινο».

HOT TIP

Απολαύστε την οδήγηση του νέου Renault Captur στις πανέμορφες, απαιτητικές και γεμάτες έλατα βουνίσιες διαδρομές στα τριγύρω ορεινά χωριά με σύμμαχό σας και το εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης MediaNav.


 

 ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Ναυτικές ιστορίες

Καλοστεκούμενο, πρόσχαρο, αρχοντικό, με ιστορία, παράδοση και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον το Γαλαξίδι καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα, θεωρείται “παντός καιρού” προορισμός. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρώτη από απόσταση ματιά, είναι αυτή που θα σημαδεύσει ευχάριστα τις αναμνήσεις σου κάνοντας το Γαλαξίδι να σου μείνει αξέχαστο.

Tips

  • Περπατήστε στην προκυμαία και επισκεφθείτε τον μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Νικολάου.
  • Σεργιάνι στο λιμανάκι του Χηρόλακκα και στον παλιό ταρσανά.
  • Αναζητήστε τη Βυζαντινή μονή Σωτήρος (13ος αι.) σε σημείο με απίθανη θέα.
  • Επισκεφτείτε το αξιόλογο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο.
  • Για βουτιές, δημοφιλείς είναι οι παραλίες Κεντρί και Ανεμοκάμπι. Για βαθιά γαλάζια νερά αναζητήστε την απόμερη ακτή Άγιος Βασίλειος.

Αποστάσεις

Από Αθήνα 230 χιλιόμετρα και από Λαμία 98 χιλιόμετρα

Διαμονή

“Γανυμήδης” 22650 41328  www.ganimede.gr

“Epavlis”  22650 41700 www.epavlishotels.gr

“Βίλα Οιάνθεια”: 22650-42434 www.villaoianthia.gr

“Αργώ” 22650 41996, www.hotel-argo.eu

Φαγητό

Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν οι παλιές ταβέρνες «το μπάρκο της Μαρίτσας» και «Σκελετόβραχος», ενώ στα σοκάκια της πόλης το μεζεδοπωλείο «Μπεμπέλης». Για ψάρι, καλή επιλογή είναι οι ψαροταβέρνες του «Τάσου» και «Αναμνήσεις από τα λιμάνια». Στο λιμανάκι του Χηρόλακκα επιλέξτε το μεζεδοπωλείο «Λιοτρίβι».

HOT TIP

Περιηγηθείτε στα στενάκια του Γαλαξιδίου και απολαύστε την αρχιτεκτονική των παλιών, καλοδιατηρούμενων κτιρίων που κεντρίζουν το βλέμμα, όπως και η ξεχωριστή σχεδίαση του νέου Renault Captur.

 

 

 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Αντίκρυ στο γαλάζιο Μυρτώο

Στο ανατολικό τμήμα του νομού Λακωνίας που βρέχεται από το Μυρτώο πέλαγος και λίγο βορειοτέρα από το κάστρο της Μονεμβασιάς, κρύβεται ένας απ’ τους τελευταίους θαλασσινούς παράδεισους του Μοριά. Σ’ αυτόν τον μικρό τόπο θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες, γραφικές γωνιές, φιλικούς ανθρώπους, ήπια ανάπτυξη, γαλήνη, ξεκούραση και ηρεμία. Ανακαλύψτε τον!!!

Tips

  • Απολαύστε το σούρουπο στον συνοικισμό της Παραλίας με τα πετρόχτιστα σπίτια.
  • Κολυμπήστε στις πελαγίσιες παραλίες Μεγάλη Άμμος και  Αγία Κυριακή.
  • Περπατήστε στα ασβεστωμένα σοκάκια του μεσόγειου χωριού.
  • Ακολουθήστε το παραλιακό μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αι Γιώργη.

Αποστάσεις

Από Αθήνα 295 χιλιόμετρα, από Σπάρτη 90 χλμ. και από Μονεμβασιά 65 χλμ.

Διαμονή

“Μυρτώο” 27320 55327, 55033 www.myrtoo.com

“Cavo Kortia” 27323 00414 www.cavokortia.gr

“Avra hotel” 27320 55297 www.avrahotel-kiparissi.gr

“Αταλάντη” 27320 55246 www.atalantiapartments.gr

“Μουράγιο” 27320 55019 www.mouragio-kiparissi.gr

Φαγητό

Εστιατόρια «Τροκαντερό» και «Πλόες» για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου σε σημείο με θέα βρίσκεται το εστιατόριο- ψαροταβέρνα «Τυρής». Στην Παραλία λειτουργεί η ψησταριά-σουβλατζίδικο «Καμάρες».

HOT TIΡ

Εξερευνήστε με όπλο τους δυνατούς και οικονομικούς κινητήρες του νέου Renault Captur τα ορεινά χωριά Χάρακας, Λαμπόκαμπος, Πιστάματα που διατηρούν αυθεντικό τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

 

 ΓΥΘΕΙΟ

Νοσταλγικό λιμάνι

Στο νότο της Λακωνίας, εκεί που η σκιά του θεόρατου Ταΰγετου αγγίζει τη θάλασσα, μία μικρή νεοκλασική πολιτεία απαγκιάζει αμέριμνα στην αγκαλιά του πελάγου. Το Γύθειο απλώνεται αμφιθεατρικά στο ύψωμα του λόφου και τα σπίτια μοιάζουν να καμαρώνουν στον θαλασσινό καθρέφτη του Λακωνικού κόλπου. Τα μικρά μπαλκόνια, οι νεοκλασικές γραμμές, τα παστέλ χρώματα, συνθέτουν όλα την εικόνα μιας γοητευτικής θαλασσινής πολιτείας.

Tips

  • Χαζέψτε τις ψαρόβαρκες στο όμορφο λιμάνι και απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες στις ταβέρνες της προκυμαίας.
  • Σεργιανίστε τον νότιο παραλιακό δρόμο ως το νησάκι Κρανάη όπου βρίσκεται ο πύργος του Τζαννήμπεη (στεγάζει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο).
  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από τον πέτρινο φάρο του 1863.
  • Οι καλύτερες παράλιες είναι νότια προς Μαυροβούνι, Βαθύ Αγέρανου και Σκουτάρι.

Αποστάσεις

Από Αθήνα 255 χλμ. και από Σπάρτη 45 χλμ.

Διαμονή

Γύθειο: “Akteon City” 27330 23500, www.aktaionhotel.gr

“Γύθειο” 27330 23452 www.gythionhotel.gr   

“La Boheme” 27330 21992 www.laboheme.gr

“Πάνθεον” 27330 22166, www.pantheongythio.gr

Φαγητό

Στο Γύθειο, στην προκυμαία η ταβέρνα «Saga» σερβίρει σπεσιαλιτέ γαριδομακαρονάδα. Για ψάρι θα πάτε στην ψαροταβέρνα "Πότης". Στην πλατεία του λιμανιού υπάρχει το μαγειρείο «ο Πουλικάκος». Στο Βαθύ θα πάτε στης «κυρά Μαρίας» για κρεατικά και στο χωριό Αγέρανος θα βρείτε το μεζεδοπωλείο «Θαλάμι».

HOT TIP

Οδηγήστε μέχρι την παραλία Γλυφάδα για να φωτογραφίστε το κουφάρι του ναυαγισμένου πλοίου που βρίσκεται εκεί. Το μεγάλο πορτμπαγκάζ του νέου Renault Captur (χωρητικότητας 455 λτ.) θα χωρέσει όλο τον εξοπλισμό σας. Παράλληλα, το συρόμενο πίσω κάθισμα σας επιτρέπει να διαμορφώσετε το χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.



 ΚΑΒΑΛΑ

Εδώ θα μείνετε

Ακαταμάχητη είναι η θέα της από το φάρο και το κάστρο προς τις Μακεδονικές ακτές και το ανοικτό Αιγαίο... Σύντομα από εδώ θα "προσγειωθείτε" στην προκυμαία για ν' απολαύσετε τον καφέ σας χαζεύοντας τα πολύχρωμα καΐκια ή ν’ ατενίσετε το διάπλατο θαλασσινό ορίζοντα. Όμως η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις.

Tips

  • Η Παλιά Πόλη είναι μια από τις πιο νοσταλγικές πολιτείες της Μακεδονίας. Στην κορφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο με τη θαυμάσια θέα.
  • Δείτε τις παλιές καπναποθήκες και τα ιστορικά κτήρια του βαρόνου Adolf Wix (1899), το Δημαρχείο (1895), το Δημοτικό Ωδείο (1864), το μέγαρο Τόκου (1879).
  • Και για βουτιές, πού; Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Καλαμίτσα και ακολουθούν οι αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα προς τα δυτικά.

Αποστάσεις

Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας 155 χλμ.

Διαμονή

“Εγνατία” 2510 244891 www.egnatiahotel.gr

“Εσπέρια” 2510 229621 www.esperiakavala.gr

“Ωκεανίς” 2510 221980 www.oceaniskavala.gr

“Lucy” 2510-600080 www.lucyhotel.gr

Φαγητό

Στο λιμάνι θα φάτε στις ψαροταβέρνες η «Ωραία Μυτιλήνη» και «Πάνος- Ζαφειρία», ενώ στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης στην ταβέρνα «Καναδός» και στα Παλιά Σφαγεία στην ψαροταβέρνα «Μπαλαούρο».

HOT TIΡ

Επισκεφθείτε τις Καμάρες (υδραγωγείο), ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα, κτισμένο  από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Η ευρύχωρη καμπίνα του νέου Renault Captur με τους άπειρους αποθηκευτικούς χώρους θα βολέψει με άνεση όλη την παρέα.


 

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η Λίμνη της θάλασσας

Θα απολαύσετε τις βουτιές σας και θα πάρετε γεύση από το αρμονικό σμίξιμο βουνού και θάλασσας που εδώ στις ακτές τις Ευβοίας γίνεται με μοναδικό τρόπο. Η αρχοντική φυσιογνωμία του οικισμού της Λίμνης ακτινοβολεί ακόμα την αλαργινή αρχοντιά των παλιών καιρών και εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα σας περιμένουν ονειρεμένες ορεινές διαδρομές, κατάφυτα τοπία, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και ατελείωτες ουζοκατανύξεις στα ταβερνάκια της παραλίας.

Tips

  • Για καφέ και ουζάκι στην προκυμαία όπου γύρω από τη ξύλινη προβλήτα-βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά.
  • Εκδρομή στη μονή Γαλατάκη. Ακολουθώντας τη διαδρομή που συνεχίζει νότια από την Λίμνη, θα δείτε υπεροχές παραλίες πριν καταλήξετε στο ιστορικό μοναστήρι.

Αποστάσεις

Από Αθήνα μέσω Χαλκίδας 155 χλμ. και από Λαμία μέσω πορθμειακής γραμμής 110 χλμ.

Διαμονή

“Kaminos Resort” 22270 31000 www.kaminosresort.gr

“Βατερή”, 22270 32493 www.xenonasvateri.com

“Αστρολάβος” 22270 32412 www.astrolabehotel.gr

“Ελαιώνας” 22270 71619-71630 www.eleonashotel.com

Φαγητό

Στη Λίμνη θα βρείτε τις παραδοσιακές ταβέρνες  «Λάμπρος» και «Φύκι», ενώ στο δρόμο προς μονή Γαλατάκη το εξοχικό κέντρο «Άστρον». Στον δρόμο για Ροβιές να πάτε στο «Bella Vista» για θαλασσινά.

HOT TIΡ

Μαγευτική είναι η διαδρομή προς Ήλια. Οδηγώντας προς Αιδηψό θα περάσετε από τα χωριά Χρόνια - Ροβιές με τις θαυμάσιες παραλίες τους και θα καταλήξετε στο γραφικό ψαροχώρι Ήλια. Σύμμαχός σας στις απαιτητικές διαδρομές, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (200 χλστ.) και το υψηλό επίπεδο ασφάλειας του νέου Renault Captur.





ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ/ www.viewsofgreece.gr