Πώς θα περνάμε το χρόνο μας στα αυτόνομα οχήματα;

Η Audi πραγματοποιεί έρευνα με στόχο τη σχεδίαση της ιδανικής καμπίνας επιβατών

  • -
  • -

Μπορεί την παρούσα στιγμή να βρισκόμαστε μόλις στο δεύτερο από τα πέντε στάδια αυτόνομης οδήγησης, όμως οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και δεν θα περάσουν πολλά χρόνια έως τη στιγμή που θα κυκλοφορούν στους δρόμους πλήρως αυτόνομα οχήματα. Που δεν θα χρειάζεται οδηγός, ούτε καν τιμόνι.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν με γοργούς ρυθμούς οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία και οι επεμβάσεις στις υποδομές, σε λιγότερο από μία δεκαετία αναμένεται να κυκλοφορούν σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη οχήματα που θα μπορούν π.χ. να πάρουν τα παιδιά από το σπίτι και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια στο σχολείο.

Το εσωτερικό εκείνων των οχημάτων θα μοιάζει περισσότερο με το καθιστικό ενός σπιτιού και λιγότερο με την καμπίνα επιβατών ενός αυτοκινήτου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Audi έχει δημιουργήσει το project με τίτλο «25η ώρα», πάνω στο οποίο συνεργάζεται με το ινστιτούτο Fraunhofer της Στουτγάρδης. Στόχος είναι να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί ο ιδανικός χώρος για την ψυχαγωγία ή την εργασία όσων μεταφέρονται με αυτόνομα οχήματα.

Για να πραγματοποιούνται τα σχετικά πειράματα, η Audi έχει κατασκευάσει έναν προσομοιωτή που καταφράφει διάφορα σενάρια σε ένα αυτόνομο όχημα: κίνηση το βράδυ, με διαφορετικό φωτισμό και θόρυβο από το δρόμο κ.α. Στα πειράματα λαμβάνουν μέρος 30 νέοι (ηλικίας έως 35 ετών) που είναι πιο δεκτικοί στην αυτόνομη οδήγηση. Ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε διάφορα σενάρια, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι επιβάτες είναι πιο χαλαροί.