Gorden Wagener: Η νέα A-Class είναι δύο επίπεδα πάνω από τον ανταγωνισμό

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του Ομίλου Daimler μιλά στο GOCAR για τη νέα compact Mercedes-Benz

  • -
  • -

Στην παγκόσμια πρεμιέρα της A-Class τέταρτης γενιάς, στο Άμστερνταμ, η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο της Daimler, Dieter Zetsche. Όταν όμως η διαδικασία ολοκληρώθηκε, άφησε χώρο στην εξέδρα για τον πραγματικό πρωταγωνιστή του νέου μοντέλου της Mercedes-Benz, τον Gorden Wagener. Ως επικεφαλής σχεδιαστής σε όλο το γερμανικό όμιλο, ο 49χρονος Wagener διαδραμάτισε τον πιο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της νέας A-Class: την εμφάνιση του premium compact τόσο εξωτερικά όσο στην καμπίνα των επιβατών, η οποία προκάλεσε επιφωνήματα θαυμασμού με την πολυτέλεια και το πλήρως ψηφιακό περιβάλλον.

Ο Wagener, που βρίσκεται στην Mercedes-Benz από το 1997, μίλησε στο GOCAR για τις λεπτομέρειες της νέας A-Class και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μάλιστα δεν ήταν καθόλου μετριόφρων στα σχόλιά του για την εικόνα του εσωτερικού.

Η νέα A-Class διατηρεί τη σιλουέτα της προκατόχου της. Ποιες είναι οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες που δίνουν στο νέο αυτοκίνητο πιο δυναμική εμφάνιση και το καθιστούν ελκυστικό στο νεανικό κοινό;

Όπως σε κάθε σχέδιο, η συνολική εικόνα είναι το αποτέλεσμα πολλών στοιχείων. Καταρχάς, όλα ξεκινούν από τις ιδανικές αναλογίες. Ειδικά όταν θέλεις να ακολουθήσεις απλές γραμμές, όπως στην περίπτωση της νέας A-Class. Δείχνει σαν να πρόκειται για ένα πισωκίνητο μοντέλο. Το εμπρός μέρος είναι αρκετά χαμηλό, με κοντό πρόβολο, ενώ οι τροχοί είναι μεγαλύτεροι. Οι αναλογίες λοιπόν είναι ιδανικές, κάτι που μας επέτρεψε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της σχεδιαστικής μας γλώσσας, με λιγότερες γραμμές αλλά ωραία γλυπτική τέχνη στο αμάξωμα. Σαν ένα όμορφο ανθρώπινο σώμα. Προσπαθήσαμε να φέρουμε τον ερωτισμό στο design, προσδίδοντας παράλληλα ένα μοντέρνο χαρακτήρα στο αυτοκίνητο.

To ρύγχος της νέας A-Class το αποκαλούμε «το πρόσωπο του θηρευτή», καθώς είναι πολύ επιθετικό, χάρη στα τριγωνικά φώτα και την αγωνιστική γρίλια. Στο πίσω μέρος υπάρχουν φαρδιοί «ώμοι» και προοδευτικά γραμμές. Όσον αφορά δε το εσωτερικό, η εικόνα είναι δύο επίπεδα πάνω από τους ανταγωνιστές στην κατηγορία. Η νέα Mercedes-Benz είναι ένα πραγματικά πολυτελές αυτοκίνητο στην μικρομεσαία κατηγορία. Αποτελεί την κορύφωση της πολυτέλειας. Αυτό φαίνεται από λεπτομέρειες όπως οι δερμάτινες επενδύσεις ή τα στοιχεία αλουμινίου. Η συνολική εικόνα είναι τόσο εντυπωσιακή!

Ποια κατά τη γνώμη μας είναι η μέση ηλικία των πελατών στους οποίους απευθύνεται η νέα A-Class;

Στοχεύουμε στο νεανικό κοινό. Άλλωστε με το απερχόμενο μοντέλο μειώσαμε την μέση ηλικία των πελατών μας κατά περίπου 15 χρόνια, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η νέα γενιά της A-Class θα προσελκύσει ακόμη πιο νεανικό κοινό, όπως συνέβη και με την CLA. Είναι εντυπωσιακή η γοητεία που ασκεί η Mercedes-Benz σε μία νέα γενιά πελατών. Για αυτό δώσαμε τόση έμφαση στη σχεδίαση του εσωτερικού και στο σύστημα πολυμέσων MBUX. Η διάδρασή του είναι καλύτερη από οποιοδήποτε smartphone.

Μπορεί η νέα A-Class να γίνει το best seller μοντέλο της Mercedes-Benz; (σ.σ. σήμερα είναι η C-Class)

Γιατί όχι; (γέλια)