ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Kazuo Suyama (Toyota Kikai)

Όλα στο φως! Το Kikai της Toyota μας καλεί σε ένα… μηχανολογικό στριπτίζ! Ο δημιουργός του, Kazuo Suyama μας εκμυστηρεύεται την πηγή έμπνευσης, τις ιδιαιτερότητες και τους στόχους του ιδιόμορφου concept

  • -
  • -

Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Τόκιο, αλλά ομολογώ πως μόνο όταν το είδα από κοντά στην έκθεση της Γενεύης συνέλαβα το 100% της ευφυίας που κρύβει. Ή μάλλον που ΔΕΝ κρύβει, αφού όλα τα μηχανικά του μέρη, που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτονται από καλλίγραμμη λαμαρίνα, βρίσκονται σε κοινή θέα και γίνονται αντικείμενα θαυμασμού! Το Toyota Kikai βγάζει την τεχνολογία του στην επιφάνεια. Κάτι σαν μηχανολογικό στριπτίζ…

Το ιαπωνικό concept είναι μια γιορτή της μηχανολογίας. Καταργεί την έννοια της κάλυψης και αναδεικνύει την ανάρτηση, τον κινητήρα, το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορείς να τα δεις όλα, όχι μόνο στατικά αλλά και τη λειτουργία τους! Το εκκεντρικό αυτοκίνητο κινείται από υβριδικό σύστημα που συνδυάζει κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με ηλεκτρικό μοτέρ. Οι πόρτες του είναι συρόμενες, ενώ στο τριθέσιο εσωτερικό οι δύο επιβάτες κάθονται πίσω και εκατέρωθεν του οδηγού.

Ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο, έχοντας και βλέποντας τα πάντα να τον περιβάλλουν. Οι μεγάλες κρυστάλλινες επιφάνειες όχι μόνο προσφέρουν άπλετη ορατότητα αλλά και οπτική επαφή των επιβατών στα κινούμενα μηχανικά μέρη. Για παράδειγμα, η κίνηση των πάνω βραχιόνων ελέγχου της εμπρός ανάρτησης φαίνεται μέσα από το παρμπρίζ, ενώ από τα φινιστρίνια στα πόδια του οδηγού μπορεί κανείς να δει όλες τις κινήσεις των τροχών και της ανάρτησης, ακόμη και την άσφαλτο που τρέχει κάτω από το αυτοκίνητο.

Σίγουρα δεν είναι το όχημα που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Ούτε καν με τη δεύτερη. Το σίγουρο όμως είναι πως το Kikai θα το ερωτευτούν όσοι αγαπούν τη μηχανολογία. Κι εμείς είμαστε ανάμεσα σε αυτούς.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την εξέλιξή του; Τι είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος που το δημιούργησε; Project leader του Kikai είναι ο Kazuo Suyama. Τον συνάντησα στη Γενεύη και του ζήτησα να μας αποκαλύψει την πηγή έμπνευσής του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες και τους στόχους του ιδιόμορφου concept.


GM: Suyama san, τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε στη σχεδίαση και εξέλιξη του Kikai concept;

KS: Η νέα γενιά θέλει να έχει βαθύτερη εικόνα για οτιδήποτε. Για παράδειγμα, σε εστιατόρια ο πελάτης έχει οπτική επαφή με την κουζίνα και βλέπει όλη τη διαδικασία της ετοιμασίας του γεύματος που παρήγγειλε. Αυτό συμβάλλει στο αίσθημα της ασφάλειας, της σιγουριάς. Με το Kikai ήθελα ο οδηγός να νιώθει τα πάντα γύρω του, να απολαμβάνει την αίσθηση ελευθερίας που έχει όταν περπατά.

 

GM: Το Kikai αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από την εκκεντρική του σχεδίασή. Ήταν αυτός ο πρωταρχικός στόχος, ή η αισθητική είναι απλώς απόρροια της λειτουργικότητας;

KS: Ισχύει περισσότερο το δεύτερο. Βασικό στοιχείο του Kikai είναι η αντίθεση. Σίγουρα θέλαμε κάτι πραγματικά νέο, ευχάριστο και απλό, αλλά ταυτόχρονα προηγμένο, λειτουργικό και πολύπλευρο. Στόχος ήταν το αυτοκίνητο να συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά αντίθετα μεταξύ τους, αλλά και να εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.

 

GM: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στην εξέλιξη του Kikai;

KS: Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να μετατρέψουμε την αρχική ιδέα σε μοντέλο. Επίσης πολύ δύσκολο ήταν να το προτείνουμε στη διοίκηση (εδώ ο Suyama san ξέσπασε σε γέλια…)

 

GM: Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια έκδοση παραγωγής, και πότε;

KS: Αυτό εξαρτάται από την αποδοχή που θα έχει το concept στον κόσμο. Βάλαμε το νεαρό κοινό που το πρωτοείδε να το βαθμολογήσει και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά. Οι περισσότεροι του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία!

 

GM: Αναμφίβολα, το Kikai θα αρέσει σε πολλούς ως κάτι ξεχωριστό. Πιστεύετε όμως ότι θα το αγόραζαν τελικά;

KS: Πιστεύω πως κάποιοι πιο extreme θα το επέλεγαν για να ξεχωρίζουν και σιγά σιγά, το σχήμα του θα γινόταν αποδεκτό από ολοένα και περισσότερο κόσμο, διατηρώντας όμως την ιδιαίτερη φιλοσοφία του.

 

Εσείς τι λέτε; Θα σας άρεσε να οδηγείτε καθημερινά ένα Kikai; Περιμένουμε τη γνώμη και τα σχόλιά σας παρακάτω.