ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: UoP Racing Team (formula student)

O Χάρης Μπίκας, επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, μας μιλάει για τα επιτεύγματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες της UoP Racing από την εκδήλωση “Όχημα - Οι νέοι δημιουργούν”

  • -
  • -

Όπως ήδη γνωρίζετε, στις 24 Απριλίου 2016 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα λάβει χώρα η εκδήλωση "Όχημα - Οι νέοι δημιουργούν”, στην οποία το GOCAR έχει τη χαρά να είναι χορηγός επικοινωνίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι να συναντηθούν και να αλλάξουν ιδέες και εμπειρίες ανήσυχοι και δημιουργικοί Έλληνες φοιτητές μηχανολόγοι μαζί με ανθρώπους που πέρασαν από τα ίδια θρανία λίγα χρόνια νωρίτερα και σήμερα εργάζονται στην F1. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν Πανεπιστημιακές Ομάδες κατασκευής μονοθέσιων οχημάτων τύπου Formula στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η UoP Racing από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

 

Ο Χαρης Μπίκας είναι υποψήφιος διδάκτωρ, υπεύθυνος συντονισμού της ομάδας UoP Racing και μέλος της από το 2006 μέχρι το 2012. Ως μέλος της είχε ασχοληθεί με συνθετικά υλικά, την ανάρτηση και το πλαίσιο ενώ πλέον είναι PhD στο εργαστήριο (Metal Additive Manufacturing) που υποστηρίζει τη συμμετοχή της ομάδας στο Formula Student. Παράλληλα, συντονίζει την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται από όλα τα μέλη στην τεχνική εξέλιξη, την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση.

 

GOCAR: Χάρη, τι θα μας δείξει η ομάδα σας στην Τεχνόπολη;

ΧΜ: Καθώς η εκδήλωση σκοπεύει να δείξει το τι μπορεί να επιτευχθεί από Ελληνικά μυαλά στον χώρο του motorsport, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμμετέχουμε με το UoP4e, το 4ο κατά σειρά μονοθέσιο της ομάδας και το 1ο πλήρως ηλεκτρικό μονοθέσιο στην Ελλάδα, με το οποίο η ομάδα μας κατέκτησε την 1η θέση το 2014 στον διαγωνισμό Formula Student Czech.

 

GOCAR: Τι περιμένετε ως ομάδα να πάρετε φεύγοντας από την εκδήλωση;

ΧΜ: Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σημαντικές για την ομάδα, καθώς πέρα από την δυνατότητα που δίνεται στον κόσμο να γνωρίσει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται εντός των πανεπιστημιακών ομάδων, ερχόμαστε σε επαφή με νέα παιδιά που ακόμα ψάχνουν το μέλλον τους, δείχνοντάς τους ότι υπάρχουν προοπτικές. Εξίσου σημαντικό είναι το πνεύμα συνεργασίας που προωθείται και καλλιεργείται μεταξύ των Ελληνικών ομάδων μέσω της εκδήλωσης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα και σε εμάς να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα τους, αντλώντας έμπνευση από αυτούς και μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τις προκλήσεις του να εργάζεσαι στις κορυφαίες μορφές motorsport παγκοσμίως. Τέλος, είναι μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια τους υποστηρικτές, χορηγούς και συνεργάτες μας, χωρίς τους οποίους τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν.

 

GOCAR: Υπάρχει κάποιος Έλληνας που διαπρέπει ή έχει διαπρέψει στο παρελθόν στη Formula 1, που αποτελεί για εσάς ίνδαλμα δίνοντάς σας κίνητρο για προσωπική και ομαδική εξέλιξη;

ΧΜ: Το όνειρο της F1 και του motorsport είναι αυτό που ώθησε στην ίδρυση της ομάδας μας, και συνεπώς και του θεσμού του Formula Student στην Ελλάδα. Έχει άλλωστε αποδειχτεί πως η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτούνται μέσω του FS είναι καταλυτικές για την επαγγελματική καριέρα των εμπλεκομένων, και πέραν του motorsport. Η κύρια διαφορά εντοπίζεται στο ότι στο Formula Student, η «καλύτερη» τεχνολογικά λύση συνήθως δεν είναι και η βέλτιστη από άποψη βαθμολογίας. Συνεπώς, ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός είναι κομμάτι της πραγματικότητας, και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μηχανικού. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, σχεδόν όλα τα πρώην μέλη της ομάδας πλέον εργάζονται είτε στο motorsport, είτε σε εταιρίες που προμηθεύουν το motorsport, είτε σε κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την νέα γενιά.

GOCAR: Χάρη σε ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους στόχους της ομάδας.

ΧΜ: Κι εγώ ευχαριστώ