Geoffrey Ernest Duke (1923-2015): Μεγαλειώδης

Μόνο η λέξη «μεγαλειώδης» μπορεί να περιγράψει τον τρόπο του οδηγούσε! Γιατί αν και «δούκας» οδηγούσε… βασιλικά, αλλάζοντας για πάντα το στυλ των αγώνων!

  • -
  • -

Ήταν η «δύναμη» των αγώνων τη δεκαετία του ’50 στους δύο τροχούς, κερδίζοντας όχι μόνο έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και ακόμα έξι φορές τον πολύ… ανδρικό αγώνα στο Isle of Man.

Ο πρώτος του αγώνα ήταν στο Manx Grand Prix του 1948, αλλά εγκατέλειψε μετά από τέσσερις γύρους. Το 1949 όμως θα επιστρέψει και θα τερματίσει δεύτερος στο Junιor Race, ενώ θα κερδίσει τον Senior Race. Αυτές οι νίκες του άνοιξαν τη πόρτα για την εργοστασιακή ομάδα της Norton και δεν θα ξανακοιτάξει πίσω κερδίζοντας 33 αγώνες από τους 89 που εκκίνησε, ενώ συνολικά θα τερματίσει 50 φορές στο βάθρο των νικητών!

Κέρδισε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα για την Norton πριν μεταπηδήσει στη Gilera το 1953 με την οποία θα συνεχίσει τις νίκες του, κατακτώντας ακόμα τρία Πρωταθλήματα. Από το 1956 έως και το 1957 θα συνεχίσει με την Ιταλική ομάδα, αλλά οι συνεχείς εγκαταλείψεις από μηχανικά προβλήματα, θα τον απογοητεύσουν. Το 1958 θα επιστρέψει στην όχι συναγωνίσιμη πλέον Norton με την οποία θα τερματίσει δύο φορές στη τρίτη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πριν ουσιαστικά εγκαταλείψει τους αγώνες το 1959.  "Έφυγε" την Πρωτομαγιά του 2015, έχοντας προλάβει να αλλάξει για πάντα το στυλ των αγώνων.