Micra με μεγάλες προσδοκίες

Το μέγεθος δεν είναι αυτό που κάνει ένα αυτοκίνητο σπουδαίο και το Nissan Micra με την πορεία του έρχεται να αποδείξει περίτρανα ότι ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να είναι αρκετά… μεγάλο

  • -
  • -

Το Micra σε αντιδιαστολή με το όνομά του είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο σε επίπεδο σπουδαιότητας για τη Nissan. Στην πράξη, ξεκίνησε ως ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης από αυτά που οι Ιάπωνες λατρεύουν, λόγω του φυσικού τους μεγέθους, αλλά και της αυξημένης κίνησης στους δρόμους τους. Η συνταγή αποδείχθηκε πετυχημένη τόσο στην Άπω Ανατολή, όσο και στην Ευρώπη, με τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 1993 να έρχεται ως επισφράγιση.

Ομάδα που κερδίσει δεν την αλλάζεις και αυτό έκανε η Nissan με το Micra συνεχίζοντας να πατά στα ίδια βήματα και να το εξελίσσει πάνω στην ίδια φιλοσοφία. Η έλευση του νέου αιώνα βρίσκει τη Nissan πιο τολμηρή. Το Micra εκείνης της εποχής έκανε την επανάστασή του, με σχεδίαση που έβγαζε… μάτια στην κατηγορία των όμοιων αυτοκινήτων με χαμηλό κόστος. Στρογγυλεμένες γραμμές με πεταχτά φωτιστικά σώματα και keyless entry ήταν το κερασάκι στην εύγεστη ιαπωνική τούρτα.

Παρά τη μοντέρνα σχεδίαση οι βασικές αρχές της ευχρηστίας διατηρήθηκαν με το Micra να κάνει ένα άλμα προς τα πάνω όσον αφορά την τιμή του. Τη διόρθωση σε αυτόν τον τομέα ήρθε να κάνει η επόμενη γενιά φέρνοντας το Micra πιο κοντά στο κοινό των μικρών αυτοκινήτων που αναζητά πρωτίστως ένα προσιτό αυτοκίνητο. Η μείωση του κόστους επιτεύχθηκε με την παραγωγή του στην Ινδία, όπου τα εργατικά χέρια είναι πιο φθηνά, αλλά και με έκπτωση στα υλικά. Κινήσεις οι οποίες δεν φάνηκε να επηρεάζουν το φανατικό κοινό της ιαπωνικής φίρμας, που το τίμησαν με την επιλογή τους, χαρίζοντάς του μια καλή εμπορικά πορεία.

Η Nissan όμως σε αυτή την 5η γενιά του Micra αλλάζει σελίδα, Κάνει στροφή 180 μοιρών, κοιτώντας ψηλά, κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας. Το ευρωπαϊκό του προσανατολισμό δεν τον δείχνει μόνο με τη μοντέρνα σχεδίαση που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, αλλά και με την παραγωγή του η οποία μετακόμισε πλέον στη Γηραιά Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία και το εργοστάσιο της συνεργάτιδας εταιρείας Renault. Δείχνει το δρόμο σε όλους τους τομείς, αφού μεταξύ άλλων η πλατφόρμα που πατάει είναι νέα και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον όμιλο, με το Clio να ακολουθεί αργότερα.

Το νέο Micra είναι πραγματικά τολμηρό για την κατηγορία του, με τη χαρακτηριστική μάσκα σε σχήμα V να αποτελεί την ταυτότητα του μοντέλου. Ευθείες και ακμές κυριαρχούν στη νέα γενιά και χαρίζουν δυναμισμό στο Micra, ενώ λεπτομέρειες όπως οι κρυμμένες χειρολαβές των πίσω θυρών το κάνουν ξεχωριστό. Σε περισσότερο ουσιαστικά το Micra είναι σημαντικά μεγαλύτερο κοντά στα τέσσερα μέτρα, με αυξημένο πλάτος και μεταξόνιο. Ακουμπάει τα όρια της κατηγορίας των supermini με στόχο να προσφέρει αξιόλογους χώρους. Η ποιότητα είναι αναβαθμισμένη, όπως και η εικόνα στο εσωτερικό που δείχνει μοντέρνα, χωρίς να αγνοεί τον τομέα της πρακτικότητας.

Το νέο Nissan Micra σε προδιαθέτει θετικά από την πρώτη στιγμή και σίγουρα με την ανάγνωση των προδιαγραφών του. Είναι ένα αυτοκίνητο καταδικασμένο να πετύχει. Ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να βλέπεις και απολαμβάνεις να ζεις μαζί του.

Γιάννης Καλογερόπουλος

jk@gocar.gr